Uzay çöplerinden yakıt üreten roket motoru!

Bilim adamlarının yeni çözümü, Uzay çöplerini temizlemekle kalmıyor, onları işe yarar hale getiriyor

Uzay çöpleri işe yarayacak!

Dünya yörüngesinde uçuşan uzay çöpleri, özellikle uzay araçları için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bu sorunun daha da kötüye gitmesi bekleniyor. Üstelik bu çöplerin dünyaya düşmeleri de tehlike yaratıyor.

Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nde çalışan bilim adamlarından oluşan ekip, yeni bir tür roket tasarımı geliştirdi. Tasarımın en zeki yanı uzay enkazını yakıt haline getirebilmesi. Böylece uzay boşluğu temizlenirken aynı zamanda uzay araçları için itici güç sağlanabilecek.

Bilim dünyası uzun bir süre uzay enkazı sorunuyla nasıl başa çıkılacağı hakkında düşünmekle meşgul oldu. Geçmişte büyük balık ağları ve sapan gibi çözümler öne sürüldü ancak Çin'den gelen yeni öneri, bu alandaki en umut verici fikir olabilir.

Yeni motor tasarımının merkezinde, herhangi bir element yeterince ısındığında, pozitif iyon ve elektronların plazma haline dönüşebilme ilkesi yer alıyor. Roket, boyutu 10 cm'den daha kısa enkazları toz haline getiriyor ve daha sonra itme kuvveti üreten güçlü bir elektrik alanı oluşturmak için ısı uyguluyor.

Yine de uzay araçları kendi itici kuvvetlerini üretmek için hala bir enerji kaynağına ihtiyaç duyacaklar. Tsinghua Üniversitesi ekibi nükleer güç öneriyor ancak bu da tamamen yeni bir dizi karmaşık ve olumsuz durumu beraberinde getirebilir.

Okuyucu Yorumları