Uzay çöplerinin toplanması için müthiş yöntem!

Dünya yörüngesinde giderek daha çok yer kaplayan ve tehlikeli hale gelmeye başlayan uzay çöpleri, artık böyle toplanacak!

Uzay çöpleri böyle toplanacak!

İnsanoğlunun uzaya gönderdiği araçlar ve uyduların zamanla kullanılamaz hale gelmesi bütün objelerin nihayet bir uzay çöpüne dönüşmesine neden oluyor. Bilim insanları arasında bu çöplerin nasıl toplanacağına dair bir süredir devam eden tartışmalarda nihayet ortak bir karara ulaşılmış gibi görünüyor.

Surrey Uzay Merkezi tarafından yapılan bir duyuruda sıradışı ve oldukça etkili bir tekniğe sahip olduğu anlaşılan RemoveDEBRIS adlı bir çöp toplama görevinin bu doğrultuda önümüzdeki yılın başlarında uygulamaya konulması bekleniyor.

Halihazırda Dünya yörüngesinde eski uydular ve uzay araçlarından oluşan 7 bin tonu aşkın uzay çöpü bulunmakta. Bu çöpleri toplamak adına şimdiye kadar birçok yönteme başvurulsa da, RemoveDEBRIS kullanacağı yöntemle önemli bir yeniliğe imza atacak. Söz konusu görev kapsamında kullanılacak dev bir tür ağ sistemiyle çöpler bir araya getirilerek toplanmaya başlanacak.

Bilim insanlarının üzerinde durduğu bir çöp toplama sistemi de Space Net tarafından geliştirilen zıpkın yöntemi. Üçüncü bir seçenek ise uzay araçlarının belirli bir hıza ulaştıktan sonra atmosferde yanıp kaybolma sürecini hızlandıracak bir sistem. Bu üç seçenek ilk aşamada kademeli olarak test edilecek ve daha sonra en uygun olanları bütün uzay çöplerini temizlemede geniş bir biçimde kullanılmaya başlanacak.

Uzay çöplerinin toplanması için müthiş yöntem!

Uzay çöplerinin toplanması için müthiş yöntem!

Uzay çöplerinin toplanması için müthiş yöntem!
Okuyucu Yorumları