Uzay İstasyonundaki korkutucu görüntü...

Bir uzay aracının camı çatlar mı, çatlarsa ne olur? Cevap, yaşanan bu olayda gizli!

Uzay karanlığında bir çatlak!

Uzay mekiğinin camlarından dışarı baktığınızda görebileceğiniz korkutucu şeyler hakkında bir fikre sahip olmak için yeterince bilim kurgu filmi bulunuyor. Kurgularda bu korkutucu şeyler genellikle sizi yemek isteyen uzaylılar olsa da, gerçek bundan biraz daha farklı ancak daha az tehlikeli değil.

Astronot Tim Peake'in geçtiğimiz günlerde yayınladığı tweet'te de Uluslararası Uzay İstasyonu'nun camından tehlikeli bir görüntü bulunuyordu. Peake'in yakın çekimi, uzay çöpleri tarafından camda oluşturulmuş bir çatlağı gösteriyor. Bu hasar, birden fazla camı ile bir gözlem evi gibi kullanılan Cupola bölgesinde bulunmakta. Yaklaşık olarak 7 milimetre boyutundaki bu çatlak, küçük bir taşın arabanızın ön camına çarptığında karşılaştığınız görüntüye benzetilebilir. ESA, bu hasarın bir boya pulu kadar küçük bir cisimden kaynaklanmış olabileceğini söylemekte.

ESA, bu tür çatlakların "bir tehlike oluşturmadığını" belirtiyor. Camlar oldukça kalın ve bu tür çarpmalarla kırılma tehlikeleri bulunmuyor. Ancak uzay çöpleri, geçtiğimiz 60 yıl içerisinde giderek artarak ciddi bir tehdit. ESA'in açıklamasına göre 10 santimetreden büyük bir çöpün çarpması "bir uyduyu veya uzay aracını parçalara ayırabilir." Neyse ki ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) şimdilik bu problem ile karşı karşıya değil...

Okuyucu Yorumları