Uzay programlarının önemli ismini kaybettik..

Uzay'da atılan belki de en önemli adımların mimarı olan dev isim, 97 yaşında hayatını kaybetti!

Uzay mekikleri öksüz kaldı!

"Uzay mekiğinin babası" olarak da bilinen NASA yöneticisi George Mueller, geçtiğimiz gün 97 yaşında hayatını kaybetti. Mueller, 1963 yılında NASA'ya NASA Office of Manned Space Flight yardımcı yöneticisi olarak katılmıştı ve Ay'a ilk inişler ile sonuçlanan uzay uçuşlarını ve donanımı planlamak ve test etmek ile görevliydi.

NASA lideri James E. Webb tarafından görevlendirilen Mueller, kuruluşun büyük oranda yeniden düzenlenmesini işe alınmasına şart olarak göstermişti ve Office of Manned Spaceflight'ı 1963'te kurmuştu. Konumuna yerleştiğinde de NASA'nın, programın masraflarını takip etme anlamında pek fazla bir şeyi olmadığını fark etti. Apollo'nun planın gerisinde kalması ve giderek daha masraflı olmaya başlaması ile, projenin organizasyonunda ve koordinasyonunda önemli bir yere gelen Mueller, masrafların da modernize edilmesine yardımcı oldu. Bütün roketlerin aynı anda test edilmesi gibi bazı çalışmaları ise NASA'nın önde gelen bilim adamlarından bazıları ile - Werner von Braun gibi - zıt düşmesine sebep oldu.

Mueller 1969'da konumundan ayrıldığında Skylab ve tekrar kullanılabilen uzay aracı - daha sonradan Uzay Mekiği olarak adlandırılan - gibi projelerin yanında yer alarak NASA'nın geleceğinin belirlenmesine yardımcı olmuştu. Mueller, daha sonradan yaptığı bir konuşmada en fazla gurur duyduğu şeyin Apollo'dan sonra gelen adımlar olduğunu söylemekteydi.

Apollo'nun tek seferlik bir olay olduğunu söyleyen Mueller, Skylab ve diğer programlarla Apollo'nun başlattığı çalışmadan faydalanma imkanı bulduklarını belirtmişti. Uzun zamanlı planlarının izini bir süre için kaybettiklerini söyleyen Mueller, Dan (Daniel S.) Goldin'in bu vizyonu geri getirdiğini iddia ediyordu.

Mühendisler, pilotlar ve bilim adamları Ay'a gidişin yarattığı ilginin büyük bir kısmını alırken yönetici yapılanması da Ay'a ulaşmakta ve diğer insanlı uzay uçuşu planlarında büyük bir öneme sahipti. Mueller de bu yönetim kadrosunun ve yapısının oluşmasında kritik bir konumdaydı. Mueller olmadan, Neil Armstrong'un Ay'a adım atması mümkün olmayabilirdi...

Okuyucu Yorumları