Uzay turizminde kıyasıya rekabet

Uzay'a yolcu taşımak isteyen şirketlerin arasına üçüncü bir isim daha eklendi: Lynx

Kıyasıya rekabet

Virgin şirketinin patronu Sör Richard Branson ve uzay araştırmalarıyla tanınan EADS Astrium'un ardından, Amerikan şirketi XCOR da uzay turizmi pastasından pay almak için hazır. Şirket, Lynx adını verdiği uzay aracıyla rakiplerinin önüne geçmek istiyor. Bilindiği gibi, Virgin ve EADS Astrium şirketleri, geçtiğimiz aylarda uzaya yolcu taşıyacak araçlarının tanıtımını yapmışlardı. XCOR, Lynx ile bu ikiliye katılmış oldu.

Lynx 60km yüksekliğe kadar çıkabilecek, bir pilotun yanında bir de biletli yolcu taşıyabilecek. XCOR yetkilileri Lynx'in günde defalarca uzaya çıkıp geri gelebileceğini, ayrıca yük taşıma potansiyeline de sahip olacağını söylüyor.

XCOR yöneticisi Jeff Greason, aracı tamamen ticari bir araç olarak tasarladıklarını söylüyor. Greason'a göre Lynx 2010 yılında uçmaya başlayacak, kısa süre sonra da uzaya yolcu taşıma hizmeti vermeye başlayabilecek.

Küçük bir jetten bile daha küçük olması beklenen Lynx, söylenenlere göre 8,5m uzunluğa sahip olacak. Greason sözlerini şöyle tamamlıyor: "Lynx'in kalkışı ve inişi sıradan bir uçak gibi olacak, aradaki fark ise, bizim aracımızın tamamen roket gücünden yararlanacak olması. Lynx ile yolculara inanılmaz bir deneyim yaşatmayı planlıyoruz. Müşterilerimiz Dünya ve atmosfere yukarılardan bakma şansını yakalayacaklar".

Lynx ile uzaya çıkma şansını yakalayanlar, diğer iki aracın aksine, pilotun hemen yanında oturabilecek ve adeta bir co-pilot gibi hissedebilecek. Virgin ve Astrium'un araçlarında ise birden fazla yolcu bulunabilecek, ancak bu yolcular uçakta olduğu gibi arka kısımda oturacak.

Rakipler neler yapıyor?

Rakipler neler yapıyor?

Virgin şirketinin tasarladığı araç, Lynx gibi 2010 yılında ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor. Ancak Virgin Galactic adı verilen aracın sadece 60km yukarı çıkmakla kalmayacağı, hedefinin Dünya'dan 100km yukarı çıkmak olduğu biliniyor.

EADS Astrium ise, aracının iki rakibinden de daha sonra uçmaya başlayacağını söylüyor. Yani Astrium'un aracı 2010 yılından sonra boy göstermeye başlayacak.


Büyük bir pazar doğuyor
Astrium yetkilileri, yaptıkları araştırmaların ardından uzay turizminin inanılmaz büyüklükte bir pazar haline geleceğini ortaya koyuyorlar. Yetkililere göre bu pazar, yılda 15.000 kişinin uzaya çıkıp geri gelmesine olanak sağlayacak kadar büyük. başka bir deyişle, bir yıl içerisinde tam 15.000 kişi para ödeyerek Dünya ve atmosferi yukarıdan izlemeyecek.

Virgin yetkilileri de bu araştırmanın sonuçlarını destekliyor. Ancak söylediklerine göre, ilk biletler çok pahalı olacak: 200.000 Dolar ya da daha fazla...

XCOR'un Lynx'i de tam bu noktada devreye giriyor. Aracın rakiplerine oranla daha hafif ve küçük oluşu, maliyetleri biraz aşağıya çekebilir. Bu durumda uzay yolculuğu için daha az ödenmesi mümkün hale gelebilir. Ancak Lynx'in sadece tek yolcu taşımak için tasarlandığı da unutulmamalı...

Okuyucu Yorumları