Uzay çöpü sorununa sıra dışı çözüm: Ahşap uydular gerçeğe dönüşüyor

Japonya’nın yeni ahşap uydusu, uzay çöpü sorununu ve fırlatılan uyduların tehlikeli metal parçalarının oluşturduğu tehlikeyi yok etmeyi amaçlıyor.

Uzay çöpü sorununa sıra dışı çözüm: Ahşap uydular

Uzaya ahşap bir uydu göndermek kulağa harika bir fikir gibi gelmeyebilir. Sonuçta ahşabın metal kadar dayanıklı olması imkansız, değil mi? Ama Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen bir deneye göre, ahşap uzayda şaşırtıcı derecede sağlam olabiliyor.

Japonya ilk olarak 2020 yılında ahşaptan bir uydu yapmayı planladığını duyurmuştu. Bu hamlenin ardında yatan neden, mevcut uzay çöpü sorunu ve sürekli olarak uzaya fırlatılan uyduların kütlesi. Ne yazık ki birçok ajans uydularını Dünya atmosferine dönüş için doğru şekilde ayarlamıyor ve bu da gökyüzüne tehlikeli metal parçalarının saçılmasına neden oluyor.

Ahşap bir uydu burada iyi bir çözüm olabilir, çünkü ahşap atmosfere yeniden girerken yanacaktır. Bu da atmosfere tekrar giren çöp miktarının azalması anlamına gelir. Ayrıca, dünyaya geri düştüklerinde hayvanların ve insanların yaralanma riski de azalmış oluyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu, son yıllarda uzay enkazından kaçınmak için birkaç kez yön değiştirmek zorunda kaldı. Yeni uzay istasyonları yörüngeye yerleştirilmeye başladıkça durum daha da tehlikeli olacak.

Yeni ahşap uydu, Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) ile Kyoto Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı ortaklığıyla inşa ediliyor. Ekip, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) dışındaki zorlu uzay ortamında üç farklı tür ahşabı test etti. Bunun sonucunda, materyalin çevresindeki kozmik ışınlardan ya da gelen güneş parçacıklarından etkilenmediğini buldular.