Uzayda bakın ne buldular...

Bakın Uzay'da, belki de bugüne dek aklımıza bile gelmeyen neyi buldular...

Uzayda bakın ne buldular...

Güneşinkine yakın kütleye sahip genç bir çift yıldızın yakınında şeker bulundu. IRAS 16293-2422 adı verilen yıldızı çevreleyen gaz bulutunda astronomlar glikolaldehid moleküllerinin varlığını keşfettiler.

Basit bir şeker molekülü olan ve sıcak içeceklerde kullanılan şekerden çok farklı olmayan glikolaldehide uzayda daha önce de rastlanmıştı, ancak molekül ilk defa güneşe benzer bir yıldızın bu kadar yakınında görüldü. Bu molekül, RNA zincirinin bileşenlerinden biri ve bu anlamıyla yaşam oluşması için gereken temel taşları arasında yer alıyor. Şili'deki ALMA radyoteleskop zincirinin milimetrik hassasiyeti sayesinde keşfedilebilen molekül, güneşe doğru ilerlemesi açısından da önem taşıyor. Bu keşif, yaşamın temel taşlarının sadece doğru yerde bulunmakla kalmadığını, uygun ortama doğru hareket ettiğini gösteriyor.

Araştırmayı yöneten Jes Jorgensen "Asıl büyük soru, bu moleküllerin bir gezegenin parçası haline gelmeden önce ne kadar karmaşık bir yapıya bürünebildiği. [Bu soruyu cevaplarsak] başka yerlerde hayatın nasıl oluşacağını hakkında bilgi sahibi olabiliriz. ALMA gözlemleri bu sırrı çözmekte çok önemli rol oynayacak" diyor.

Okuyucu Yorumları