Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Rus kozmonot, felaketin eşiğinden döndü

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan Rus kozmonot, büyük bir felaketin eşiğinden döndü.

Rus kozmonot felaketin eşiğinden döndü

Kısa bir süre önce, bir Rus kozmonot nadir görülen bir uzay giysisi sorunuyla karşılaştı. CNN'den Jackie Wattles'ın haberine göre, görev kontrolü, elbise sorunuyla karşılaştıktan sonra kozmonot Oleg Artemyev'e Uluslararası Uzay İstasyonu'nun hava kilidine geri dönmesini emretti. Sorunun doğası henüz net olarak açıklanmış olmasa da, NASA yorumcuları elbisenin pil gücünde "hafif bir dalgalanma" olduğunu söyledi. Artemyev güvenli bir şekilde geri döndü, istasyonun güç kaynağına bağlandı ve operasyonlara devam etti.

NASA tarafından Space.com'a yapılan açıklamada, sözcü Bob Navias, dün Türkiye saatiyle 19:00 civarında gerçekleşen anormallik sebebiyle Artemyev'in "hiçbir zaman tehlikede olmadığını" söyledi. Artemyev ve diğer Rus kozmonot Denis Matveev, ESA'nın robotik kolunu kameralar ve diğer ekipman değişiklikleriyle donatmaktaydı.

Bu hafif bir olay gibi görünse de, hoş olmayan anıların hatırlanmasına neden oluyor. İtalyan astronot Luca Parmitano'nun kıyafeti Temmuz 2013'te iki uzay yürüyüşü sırasında sızıntı yaşamıştı (ilki başlangıçta fark edilmedi). İkinci yürüyüşü sırasında Parmitano'nun kaskı suyla doldu ve nefes almayı zorlaştırdı, NASA’nın belirttiği üzere uzay üssüne sakin bir şekilde dönebilmiş olması hayatını kurtarmaya yardımcı oldu. Olay, ajansın acil olmayan tüm uzay yürüyüşlerini nedeni kesinlikle belirlenene kadar (tıkanmış bir filtre) durdurmasına ve gelecekteki krizleri önlemek için adımlar atmasına neden oldu.

Artemyev'in sorunu benzer bir incelemeye yol açmayabilir. Ancak, uzay araştırmalarının devam eden kırılganlığının altını çiziyor. Görünüşte küçük bir sorun bile uzayda çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve görev ekipleri doğal olarak herhangi bir risk almak istemez.