Uzayda koşulan ilk maraton tamamlandı!

Britanyalı astronot Tim Peake, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ilginç bir ilke imza attı!

Uzayda bir ilk daha!

Britanyalı astronot Tim Peake, birkaç ay önce yaptığı bir duyuru ile Londra Maratonuna Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (International Space Station – ISS) katılmayı planladığını duyurmuştu ve görünene göre de bu sözünü tutmuş durumda. Astronot, 24 Nisan tarihinde Londra Maratonu ile aynı anda uzayda 42km koşarak, uzayda bir maraton tamamlayan ilk kişi oldu. Tabii ki bu koşu sırasında bazı özel ayarlamalar yapılması gerekmekteydi. Peake, bir iPad aracılığı ile o anda koşuyor olması gereken Londra yollarını görmekteydi ve neredeyse olmayan yer çekimini nötrlemek için de koşu bandına bağlanması gerekiyordu.

Peake'in herhangi bir hız rekoru kırdığını söylemek mümkün değil. Maratonu 3 saat 35 dakikada bitiren Peake, birinci Eliud Kipchoge'nin 2 saat 3 dakikalık koşusuna göre oldukça yavaş sayılabilir. Ayrıca Peake, Dünya üzerindeki en iyi hızı olduğunu söylediği 3 saat 18 dakikadan da yavaş koşmuştu.

Ancak Peake'in bu durumdan çok rahatsız olduğunu söylemek büyük ihtimal ile doğru olmaz. Astronot ISS koşusunda nasıl problemlerle karşılaşmış olursa olsun, tarihe bu başarısı ile geçtiği için mutlu olsa gerek...

Okuyucu Yorumları