Uzayda aynı anda bulunan insan sayısı rekoru kırıldı; ama bu rekor duruma göre tartışılabilir bir rekor

Uzayda, aynı anda en fazla kaç insan bulundu? Yeni habere göre yeni bir rekor kırmış olabiliriz. Ama bu rekor, pek çok açıdan tartışmaya da açık...

Uzayda aynı anda bulunan insan sayısı rekoru kırıldı

30 Mayıs’ta, gezegenimizin yörüngesinde daha önce hiç olmadığı kadar çok insan vardı. Beş farklı ülkeden 17 astronot, kozmonot ve taikonot, Uluslararası Uzay İstasyonu ile Çin uzay istasyonu Tiangong üzerinde uzay çalışmalarını yürütüyordu. Önceki rekor, birkaç yıl önce özel olarak finanse edilen Inspiration4 ekibinin yörüngeye fırlatılmasıyla kırılmıştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ), Expedition 69 üyeleri, Rusya’dan kozmonotlar Sergey Prokopyev, Dmitry Petelin ve Andrey Fedyaev, ABD’den NASA astronotları Frank Rubio, Stephen Bowen ve Warren Hoburg ile uzayda uzun süreli bir görevde bulunan ilk Birleşik Arap Emirlikleri astronotu (hatta Ramazan ayını da uzayda geçirdi) Sultan Al Neyadi bulunuyordu.

Ayrıca UUİ’de özel Axiom-2 görevinin üyeleri Komutan Peggy Whitson, özel astronot John Shoffner ve Suudi Arabistanlı astronotlar Ali AlQarni ve Rayyanah Barnawi de bulunuyordu. Barnawi, uzaya çıkan ilk Arap kadın ve Dünya’nın yörüngesinde dönen 600. kişi olarak tarihe geçti. Axiom-2 ekibi çok kısa bir süre önce Dünya’ya döndü.

Çin’in uzay istasyonu Tiangong’da ise Shenzhou 15’in üç taikonot’u Fei Junlong, Deng Qingming ve Zhang Lu bulunuyordu ve onlara Shenzhou 16’nın taikonotları Jing Haipeng, Zhu Yangzhu ve ilk sivil taikonot Gui Haichao eşlik ediyordu. Shenzhou 15 birkaç gün içinde Dünya’ya geri dönecek.

Uzay anlayışına göre rekor değişebiliyor

Ancak, uzay için kullandığınız tanıma bağlı olarak bu, uzaydaki en fazla insan sayısı olarak kabul de görmeyebilir. Uluslararası kabul gören Kármán hattını, yani yüzeyden 100 kilometre yüksekliğini kullanırsanız; Blue Origin’in NS-19 görevinin 10 dakikalık uzay yolculuğunda 107 kilometreye ulaştığı 11 Aralık 2021’de uzayda 19 kişi vardı.

ABD’nin 80 kilometrelik uzay tanımını kullandığımızda ise, bu rekor geçtiğimiz hafta Virgin Galactic Unity 25’in 25 Mayıs’taki yörünge altı uçuşuyla kırıldı. SpaceShipTwo uzay uçağı VSS Unity altı kişiyi 87,2 kilometreye çıkardı. Bu, uzayda toplam 20 kişi (Virgin + Expedition 69 + Shenzhou 15 + Axiom-2) olmasını sağladı…