Uzay'dan Dünya'ya gelen sinyal!

Yaklaşık 1 yıl önce Uzay'dan Dünya'ya gönderilen güçlü bir sinyal, "acaba uzaylılardan mı geliyor" tartışmalarını başlattı!

Uzay'dan Dünya'ya gelen sinyal!

Geçtiğimiz yıl, Rusya'nın güneyindeki RATAN-600 radyo teleskobuna yakalanan garip bir sinyalin astronomların dikkatini çektiği haberi, geçtiğimiz gün yayınlandı. Bu sinyal, Herkül takımyıldızının bir üyesi olan, Dünya'ya yaklaşık olarak 95 ışık yılı uzaklıktaki HD164595 yönünden gelmekteydi. Bu yıldız, Güneş ile neredeyse aynı boyutta ve en azından bir gezegeninin olduğunu biliyoruz.

Sinyalin kendisi ise oldukça güçlüydü. Hatta o kadar güçlüydü ki, eğer her yönde yayımlandıysa bir Kardashev Tip II uygarlıktan gelmesi gerekmekteydi. Bu sayı, bir uygarlığın teknolojik gelişimini tanımlamayan Kardashev ölçeğini göstermekte. Tip II bir uygarlık, bizim uygarlığımıza göre çok daha gelişmiş bir uygarlığı öngörmekte.

Bir diğer seçenek ise sinyalin dikkatli bir şekilde Dünya'yı hedef alması ve bu durumda da kaynağı bir Tip I uygarlık olması olası oluyor. Tip I uygarlık ise, yaklaşık olarak bizle aynı gelişmişlik düzeyinde bir uygarlığı işaret etmekte.

Bu sinyalin haberi, derin uzay keşfi ile ilgili araştırmaları içeren Centauri Dreams internet sitesinden gelmekte. Sitenin yöneticisi Paul Gilster "Kimse bunun Dünya dışı bir uygarlığın işi olduğunu iddia etmiyor ama kesinlikle daha fazla araştırmayı hak ediyor" cümlelerini kuruyor ve ekliyor: "... ama sinyal, RATAN-600 araştırmacılarının bu hedefin sürekli olarak izlenmesini istemelerine yetecek kadar kışkırtıcı."

Alternatif açıklamaların arasında ise parlak bir uzay nesnesinin (yıldız gibi) ışığının uzayda bir diğer nesneyi geçerken yer çekiminden etkilenmesi ve Rus ordusu tarafından yapılan bir test bulunuyor. Duyulan ses, ordu tarafından kullanıldığı bilinen bir spektrum içerisinde yer almaktaydı.

Bu arada SETI kurumu da kendi teleskopunu aynı kaynağa yöneltmiş durumda ancak henüz sesi bulabilmiş değil. Buna rağmen araştırmaların süreceğine emin olabiliriz...

Okuyucu Yorumları