Uzun yaşayan bir pil için ne yapmalı?

Laptop'unuzun ve cebinizin pilinin uzun yıllar ayakta kalması için onu nasıl kullanmalısınız?

Uzun pil ömrü için tüyolar!

Lityum iyon pillerini şarj etmeyle ilgili çok şey söyleniyor. Örneğin bir öneriye göre şarjı yüzde 40 ile yüzde 80 arasında tutmak, pil ömrünü uzatıyor. Peki pilinizin ömrünü uzun tutmak için ne yapabilirsiniz?

Lityum iyon piller eski, nikel tabanlı pillerden farklı olduğundan söylenenler kafa karıştırabiliyor. Lityum iyon pilleri yanlış şarj etmenin onların ömrünü kısalttığı doğru. Çoğu lityum iyon pil, normal şartlarda birkaç sene hizmet verecektir ancak hatalı şarj alışkanlıklarınız bu süreyi kısaltabilir.

Pilinizin ömrünü mümkün olduğunca uzatmak elinizde. İşte yapmanız gerekenler:

Yüzeysel deşarj edin: Pilinizi her seferinde sonuna kadar bitirmek yerine, şarjı tamamen bitmeden şarj edin. Yapılan araştırmalar, yüzeysel deşarjların pil şarj döngüsü sayısını artırdığını gösteriyor. Örneğin yüzde 50'ye düşen şarjı iki kere şarj etmeniz, tamamen biten bir pili bir kez şarj etmenizden daha az zarar verir.

Tamamen şarjlı biçimde bırakmayın: Lityum iyon pilleri yüzde 100 şarj etmeniz şart değildir. Dahası yüzde 40 ile 80 arası şarj olmayı tercih ederler. Pilinizin ömrünü mümkün olduğunca uzatmak istiyorsanız, buna dikkat edin.

Pilinizi sevindirecek 2 davranış daha

Pilinizi sevindirecek 2 davranış daha
Sıcaklığın verdiği hasar geri döndürülmüyor...

Ayda bir tam deşarj edin: Bu, kulağınıza çelişkili bir öneri gibi gelebilir. Ancak piliniz, çok sayıda yüzeysel deşarjın ardından kalibrasyonunu kaybedebilir. Bu yüzden üreticiler, kalan pil değerinin doğru görünmesi için ayda bir tam deşarj etmenizi, yani sonuna kadar kullanmanızı tavsiye ediyorlar.

Serin tutun: Sıcak bir pilin yaşam ömrü, soğuk olana göre çok daha hızlı tükenecektir. Bu yüzden laptop standı gibi bir çözüme başvurmanız faydalı olabilir.

Bu ipuçlarını uygulayarak pilinizin yaşam döngüsünü uzatabilirsiniz. Ancak bu işi çok da abartmayın; çünkü piliniz en fazla birkaç sene içinde zaten ömrünü dolduracak. Örneğin şarj adaptörünüz olmadığında zaman zaman yüzde 0'a kadar düşmenizde sakınca yoktur.

Okuyucu Yorumları