Ve Firefox sonunda bunu da yaptı!

Dün böyle bir şey olacağına kimse inanmıyordu ama bugün, Firefox sert bir virajı daha döndü bile...

Firefox bunu da yaptı!

Geçtiğimiz ay internet kullanıcılarının yüzde 24'ünün tercih ettiği Firefox bu barajı da geçerek yüzde 25 oranına ulaştı. Bu orana göre internette sörf yapan her dört kişiden biri Firefox kullanıyor.

40.000 site üzerinden kullanıcıların tarayıcı tercihleriyle ilgili araştırma yapan bir şirketin yönetim kurulu yardımcı başkanı Vince Vizzaccaro, Firefox'un bu başarısını şöyle yorumlamış:

"Firefox'un yüzde 10 kullanıcı oranına ulaşırsa daha da büyüyüp Microsoft'u zorlayacağını tahmin etmiştik. Mart 2006 da yüzde 10 Pazar payına sahip olan Firefox şu an dört kullanıcıdan biri tarafından kullanılıyor ve bu bizim için bir sürpriz değil..."

Yüzde 5'e iyi derken yüzde 25'e ulaştılar

Yüzde 5'e iyi derken yüzde 25'e ulaştılar
Firefox artık 6 ayda bir sürüm yükseltiyor

Mozilla Firefox'un ilk sürümünü 9 Kasım 2004 tarihinde piyasaya sürmüştü. Geçtiğimiz Kasım ayında beşinci yaş gününü kutlayan Mozilla'nın topluluk koordinatörü Asa Dotzler, Vizzccaro'nun yaptığı araştırma sonrası "Firefox 1.0 ı piyasaya sürmeden önce takımımızdaki 8-10 kişiyle yaptığımız görüşmede eğer yüzde 5 kullanım oranını yakalarsak, bunun bizim için iyi bir oran olacağını konuşmuştuk.

Eğer bu oranı yakalayamasaydık piyasada olmamızın bir anlamı yoktu. Zamanla kullanım oranı büyüdükçe amaçlarımız da büyüdü. Yüzde 20 oranını yakaladığımızda ise iyi bir tarayıcı kullanmak isteyen herkesin favorisi haline geldik." Şeklinde bir açıklamada bulundu.

Tekrar araştırmaya döndüğümüzde Kasımın birinden yedisine kadar yapılan ölçümlerde Firefox'un yüzde 25.1 oranını yakaladığını, rakibi olan IE'nin ise yüzde 63.3 ile birincilik tahtında oturduğunu görüyoruz. Üç dört ve beşinci sıralarda ise Safari (yüzde 4.4), Google Chrome (yüzde 3.9) ve Opera (yüzde 2.3) bulunuyor.

İkincilik koltuğu rahat mı?

İkincilik koltuğu rahat mı?
Chrome geliyor...

Firefox ikincilik koltuğunda şimdilik son derece rahat; ama yakın gelecekte bu durum değişebilir ve Firefox, Chrome'un nefesini hissetmeye başlayabilir. Aylık pazar payı oranları göz önünde bulundurulduğunda Chrome beklenenden de hızlı bir yükseliş gösteriyor.

Eğer bu büyüme oranıyla devam ederse Mart 2010'da yüzde 5'lik bir pazar payına sahip olacak olan Chrome, böylece Google'ın Eylül 2010 hedefini de altı ay önceden yakalamış olacak. Google'ın bir sonraki hedefi ise 2011 senesinde yüzde 10 oranını yakalamak.

Mozilla Firefox 3.6 beta 1 versiyonunu beta 2 ye yükseltti. Geçtiğimiz hafta Firefox sitesinden yapılan açıklamaya göre 3.6 beta versiyonunu yaklaşık 250.000 kişi kullanıyor. 3.6 nın resmi çıkış tarihi ise 26 Kasım olarak duyurulmuştu.

Okuyucu Yorumları