Ve Hoşçakal VHS...

Hızlı CPU’lar ve yeni video donanımı, televizyon yayınlarını harika kalitede kaydetme ve video CD’ler üzerine yazma olanağı sunuyor. CHIP, dijital video recorder PC’yi nasıl kendinizin kurabileceğini ve bunun ne kadara mal olacağını, en uygun ürünleri tanıtarak açıklıyor.

Ve Hoşçakal VHS...

Fast-Dazzle tv4me: Kullanımdaki birkaç kusur dışında bu kart, ideal bir dijital recorder’a oldukça yaklaşıyor. Beş metre uzunluğundaki tek bir scart kablo üzerinden doğrudan televizyona bağlanıyor, ekran kartı üzerinde bir TV çıkışına gerek kalmıyor, yani temiz PAL sinyali garanti. Program seçimi ve recorder’ın temel işlevleri, kartın TV görüntüsüne yansıttığı menü üzerinden cereyan ediyor, kurulum ve konfigürasyondan sonra PC monitörü gereksizleşiyor. En iyisi bilgisayarın internete bağlı olması, o zaman kart, TV program seçimini otomatikman bir internet adresinden indiriyor, ve uzaktan kumanda bilgisayarın komple kullanımı için yeterli oluyor. Celeron 1 GHz ve DirectX 8.1’den itibaren tv4me istenildiği gibi SVCD videolar üretiyor. Çok hareketli sahnelerde hemen hemen hiçbir artifact belirmiyor, görüntü tam olarak orijinal TV’de olduğu kadar iyi değil, ama yeni bir S-VHS kaydından üstün, üstün, tabii anten sinyalinin parazitli olmaması önkoşuluyla. Görece uzun filmleri, yazılım, otomatikman ayarlanabilir büyüklükte, Nero ile hemen yazılabilen MPEG dosyalarına ayırıyor. Scheduler bilgisayarı ACPI yoluyla uyandırabiliyor ve yeniden uyumaya gönderebiliyor. Kısacası: 300 dolar karşılığında kullanışlı.

Hauppauge WinTV-PVR: WinTV-PVR: Rakip Hauppauge de aynı şekilde MPEG chip’li, konsept itibariyle PC’ye daha güçlü bir biçimde dayanan bir kartı koz olarak elinde hazır bulunduruyor: Görüntü çıkışı ekran kartı üzerinden çalışıyor. Paket MPEG 1 verileri üreten yazılım içeriyor, S-VCD kalitesine homepage’deki ücretsiz ek araçlarla ulaşılabiliyor. Araçlar kurulduğunda, kullanıcı tüm format özelliklerini kendisi belirleyebiliyor. Kayıt MPEG 2 olarak gerçekleşiyor.Hauppauge çözümü böylelikle benzer bir biçimde, video profesyonelleri için daha fazla olanak sunan iyi görüntü kalitesi getiriyor, ama daha fazla zahmet ve daha fazla bilgi gerektiriyor. MPEG editörüne film montajı ya da reklam aralarının kaldırılması olanağı tanıyor. Ancak 2 GByte’dan daha büyük uzun filmlerde, dosyayı önce daha küçük parçalara ayırmak için TMPGenc gibi araçlarla müdahalede bulunmak zorunlu (yaklaşık 280 dolar).

Pinnacle Bungee: Pinnacle ürünü Bungee modülü, USB-Port’una bağlantı için bir komple çözüm. Hardware MPEG Encoder, VHS görüntü kalitesine hemen hemen ulaşıyor, ama buna karşılık başka sorunları çözüyor: Bilgisayarın CPU performansı 500 MHz’e kadar geri gidebiliyor. Veri akışları USB üzerinden cereyan ediyor, TV yayını alma ve gerçek zamanlı encoding box tarafından hallediliyor. Hatta timeshift bile çalışıyor. Paketle birlikte format dönüştürücü T-Rex ve yazıcı yazılımı olarak Nero geliyor (yaklaşık 350 dolar).

ATI All in Wonder Radeon 8500 DV: Yeni bir VGA kartının satın alınması zaten gündemdeyse ve oyunlar alanında da güncel duruma uyum sağlamak istiyorsanız, o zaman ATI-Multiboard gündeme geliyor. Yazılımı sayesinde kart, uzaktan kumanda da dahil olmak üzere ihtiyacınız olabilecek hemen her şeye sahip. İnternet üzerinden ATI’nin destek sayfalarından edinebileceğiniz ek bir program ile ATI tüm gerekli formatları tanıyor. Görüntü kalitesi ve konfor Dazzles tv4me’nin gerisinde kalmıyor, ama en azından bir 1,4 GHz’lik bir işlemci gerekli, çünkü ATI on-board olarak hiçbir MPEG donanımı sunmuyor. Bir AGP slota ihtiyaç duyduğu için, kart Slim-Line kasalar için uygun değil.

Fujitsu Siemens DVB-S/-C: Dijital uydu televizyonu için DVB kartlar denilen TV kartları özel bir durum teşkil ediyor. Bunlar arasında tümünün yapısı birbirine benzeyen Siemens Sat DVB C,Hauppauge WinTV DVB, TechniSat SkyStar 1 ve Galaxis Plug-in S bulunuyor. Bunlar zaten MPEG-2 benzeri formatta gelen dijital TV sinyalini yalnızca PC için dönüştürüyor ve bunun için süper hızlı bir CPU’ya gerek duymuyor. Bu “arayüzler” olanaklarını, veri akışını MPEG 2’ye dönüştürecek şekilde hesaplayan ve CD’ye uygun porsiyonlara ayıran Odsoft kökenli WinDV live yazılımıyla gerçekleştiriyor. S-VCD için dosyalar transkodlamaya tabi tutulmak zorunda: Zaman kaymalı kaydın programlanması EPG (Elektronik Program Yöneticisi) üzerinden çalışıyor, hatta eğer ses kartı söz konusu işleve hakimse, ses Dolby Digital AC3 olarak çıkıyor. Videopack5 ile dönüştürülmüş veri akışları SVCD’de ayrıntılarla göz alıyor ve VCD formatında da hala VHS kalitesine ulaşıyor.

Sonuç: Slim-Line kasa sayesinde Digi-Recorder mükemmel bir hal alıyor. Zaten dijital TV yayını alabilenler bundan yararlanmalı, ötekiler içinse, öncelikle tv4me iyi iş görüyor. Ama reklamın kaldırılması vs. için ek araçlar gerekiyor. Recorder kullanımı yoğunsa, işletim sistemi olarak Windows XP tavsiye edilebilir, çünkü XP artık 2 GByte’lık dosya sınırlamasına sahip değil.

İşlemci: Bir GHz’in altında hiçbir şey işlemiyor
Farklı TV kartlarıyla ve bunların kayıt yazılımıyla yapılan testler, bir şeyi belirgin bir biçimde gözler önüne seriyor: Kesintisiz S-VCD kalitesinde (format: 480x576 piksel MPEG 2, saniyede 25 frame) kayıt ve oynatma için, asgari 1 GHz’lik bir Celeron gerekiyor. Bu üzerlerine bir MPEG chip’i lehimlenmiş video kartları için geçerli. Çifte hızda ileri sarma, Timeshift ya da tümüyle 3 PAL çözünürlüğünde (DVD kalitesinde MPEG 2) kayıt gibi tüm işlevlerden yararlanmak isteyenler, en azından 1,2 GHz’lik bir Pentium III (yaklaşık 200 dolar) sahibi olmak zorunda. Burada USB yoluyla zaten frenlenen ve 500 MHz’lik CPU saat frekansı ile memnun olan Pinnacle’ın Bungee’si gibi harici
çözümler bir istisna oluşturuyor.

Sabitdisk: Çok yer ve az gürültü
Videolar bilgisayara aktarılacaksa eğer, devasa disk alanına ihtiyaç olduğu düşünülebilir. Oysa durum hiç de o kadar iç karartıcı değil, çünkü kural olarak şu geçerli: Bir saatlik MPEG 1 (VCD) 500 MByte’ın biraz üzerinde, 2/3-MPEG 2’de bir saat (S-VCD) yaklaşık 1 GByte yer tutuyor. Çok sessiz bir Maxtor VL40 32049H2 (yaklaşık 80 dolar) tarafından sunulan, sınırlı 20 GB ile bile pratikte oldukça fazla şey elde edebilirsiniz: Bunun üzerine rahatlıkla beş film sığıyor, ondan sonra da zaten filmi ham ortamlara yazmak zorundasınız, aksi takdirde kontrolü kaybedebilirsiniz. En iyi DVD kalitesinde kayıt yapmak isteyenler, daha büyük (60 GByte), ama 120 dolar ile bariz bir biçimde
daha pahalı olan Maxtor 80 96147H6’yı edinmeli.

Sürücü: Yalnızca yazıcı mı, yoksa DVD sürücü de mi?
Tavizkar olmayanlar, Philips ürünü DVDRW208 gibi yaklaşık 750 dolarlık bir DVD yazıcıyı, Slim-Line kasaya yerleştiriyor ve böylelikle TV dizilerini bir disk üzerine kaydediyorlar. Hesabını bilenler, yaklaşık 200 dolarlık Ricoh MP9200ADP gibi bir DVD-Player/CD yazıcı Combo mu ya da S-VCD’lerin kaydedilmesi ve oynatılması için yeterli olan bir 16 hızlı yazıcı mı (Ricoh MP7163A, 90 dolar) kullanıp kullanmamayı düşünüyor.

TV donanımı: Yalnızca uzmanlar iyi iş görüyor
PC’de TV yayını alma ve video depolama için, ilkesel olarak iki olanak mevcut: Ya stereo sesli ve kayıt yazılımlı bir TV kartı ya da MPEG donanım destekli (dahili PCI kartı olarak ya da harici USB üzerinden) bir recorder özel modülü. Burada TV kartı/software recorder’dan ibaret olan ucuz (her ikisi bir arada 150 doların altında) çözümü tavsiye etmek isterdik. Ancak, sonsuz kurulum afetlerinden sonra, bizde genel itibarıyla yaklaşık olarak istenen sonuçları sağlayan yegane ürünler, Windows XP altında en yeni WDM sürücüleriyle çalışan PowerVCR2 ve Hauppauge WinTV oldu. Bunların MPEG2 kalitesi VHS sınıfında seyrediyor, ancak bir 1,8 GHz’lik bir Pentium 4, görüntü ve sesin tatminkar bir biçimde birlikte çalışmasını sağlıyor. Bu bağlamda WDM sürücü sorunlarının bariz bir biçimde hala çözülmemiş olduğu göze çarpıyor; öyle ki, öncelikle PC terfisi yapanlar için bu cazip yaklaşımı kapsam dışında bırakmak zorunda kalıyoruz. CPU’ya fazla yük bindirmeyen, size aşağıda tanıtacağımız, MPEG chip’li kayıt uzmanları bariz bir biçimde daha fazla işe yarıyor.

Hiç kuşku yok ki, henüz her şey lüks aşamasında: Eğer Slim-Line kasada tümüyle yeni bir recorder PC’yi TV masanıza yerleştirmek istiyorsanız,
bunun fiyatı 1.000 dolar civarında seyrediyor. 300 dolara bile alınabilecek bir S-VHS video recorder ile karşılaştırıldığında, bu tutar bir hayli yüksek. Ancak bunun karşılığında bir de DVD’ler, MP3’ler, Video-CD’ler, DivX dosyaları için bir player, bir Settop-Box, bir video server vs. vs. vs. elde ediyorsunuz. Karşılaştırma için yeni DVD-recorder’lardan biri kıstas alındığında, gerekçeler daha da iyi anlaşılıyor: Bunlar 500 dolar daha pahalı ve sürpriz bir biçimde kayıt kaliteleri hiç de daha iyi değil. O zaman beklemek niye? DVD karşısındaki tek dezavantaj ise şu: Komple bir filmi arşivlemek için iki ya da üç boş CD gerekiyor, ama hakiki film sever, tam da bu nedenle, (henüz) DVD
üzerinde bulunmayan güzel, eski filmlerin koleksiyonunu yapabildiği için, bu durumu centilmenlikle karşılıyor.

Hangi bileşenler ve araçlarla konforlu, kesintisiz ve güvenli dijital kayıt yapabileceğinizi CHIP size aşağıda gösteriyor: Bunlar Hi-Fi formatında küçük kasadan başlıyor, doğru CPU üzerinden gerekli video donanımına kadar uzanıyor. Tabii ki size, ne kadarlık bir yatırımla ne kadar kalite elde edebileceğinizi, mevcut bilgisayarın donanımını nasıl değiştirebileceğinizi de açıklıyoruz.

Yeri gelmişken belirtelim: Derginin yayına hazırlanma aşamasının bitimine çok az kala, TV kartı artı recorder (kayıt) yazılımından ibaret, ilk bakışta en hesaplı görünen, çözümü çalıştırma olanağına kavuştuk.

Daha güzel kasa: Küçük ve kompakt
Mükemmel bir digi-recorder, dış görünüş itibarıyla da zevkinizi incitmeksizin, TV rafında yer alabilmeli. Bu yüzden görünüm olarak ağ PC’leri için sunulan Booksize PC’ler ya da Barebone’lar uygun. Bunlar, birçok temel bileşeni onboard olarak teslimata dahil eden, özel olarak uyumlandırılmış anakartlar içeriyor. Kompakt yapı tarzı bunları bir Hi-Fi bileşeninin dizaynına yaklaştırıyor, ama genişletmeler için az serbest alan bırakıyor.

MSI MS-6215: Anakart üreticisi MSI 30 (genişlik) x 30 (derinlik) x 8 cm (yükseklik) formatında bir kompakt kasa serisi sunuyor. Testlerimiz için, Intel 815e ve Intel Celeron için bir soket sahibi MS-6215 tipinin sürüm 5’ini ve yeni Tualatin işlemcileri kullandık. Özel olan TV Out (Video, S-Video) çıkışlı grafikten başlayıp ses, USB, ağ ve firewire’a kadar uzanan tüm çevre yapıtaşlarının hemen hemen 300 dolarlık fiyata zaten dahil olması. Kasa, güç kaynağı ve CPU için üç soğutucunun kabul edilebilir derecede, ancak bir CD player’da olduğu kadar değil, sessiz olması sevindirici. Yüksek paket yoğunluğuna rağmen, test sistemimiz hiçbir zaman aşırı ısınmadı. Biraz hileyle (s88’deki atölyeye bkz.) MSI’ın iki PCI kartı, bir yazıcı (recorder) ve bir sabitdisk için yer sunuyor (www.computeruniverse.
net).

Shuttle Spacewalker FV24: Aynı şekilde anakart, güç kaynağı (150 watt), soğutucu ve kablo setleriyle donanmış olan, 19x17x27 cm. formatındaki bu alüminyum kasa,Mini-Hi-Fi kasanın yanına ideal bir biçimde uyuyor. Ancak, VIA-PL133 chipsetli anakart üzerindeki alüminyum küp içinde, yalnızca tek bir PCI kartı yer buluyor. Bin bir çabayla buraya en uzun video kartını -Hauppauge WinTV-PVR yerleştirmek olanaklı oluyor. Yapıyı kurduktan sonra, güç ve ses kablolarını hava akımını engellemeyecek şekilde düzenlemek gerekiyor. Shuttle, kasa ve CPU soğutucuların gürültüsüyle ilgili olarak, paylanmış ve çoktan yardım sözü vermiş bulunuyor. Biz yeri geldiğinde kasa soğutucuyu başka
bir modelle değiştirdik ve CPU fanını bir öndirenç ile kıstık. Bunlara rağmen, üretici şimdiden Pentium 4 ve AMD Athlon XP için yeni modeller duyurmuş bulunuyor. Gümüş rengindeki cephe kapağıyla, bir DVD sürücü de yaklaşık 300 dolardan başlayan fiyatlarla teslim edilebiliyor.

Okuyucu Yorumları