...Ve HP, ikiye ayrıldı!

PC pazarının dev şirketi, artık yoluna iki ayrı şirket olarak devam edecek!

PC devi, ikiye bölündü!

Teknoloji dünyasının en büyük ve en ünlü firmalarından biri, ikiye ayrılıyor. Bu durum, insanların teknolojiyi kullanma şekillerinin değişmesine büyük bir firmanın geç tepki vermesinin doğal bir sonucu.

Hewlett-Packard, Silikon Vadisi firmaları için model olan sistemin öncüsüydü. 1939 yılında bir Palo Alto, Kaliforniya garajında iki Stanford Üniversitesi mezunu tarafından kurulan HP, rahat şirket kültürü ve mühendislik bilgisi ile uzun zamandır övgüler toplamaktaydı. Zaman içerisinde büyüyerek oldukça yüksek bir kar elde eden ve çok uluslu bir deve dönüşen firma, çeşitli bilgisayar malzemeleri ve ticari teknoloji hizmetleri sunuyor. Ancak akıllı telefonların ve bulut işlemlerinin yükselişi gibi en son akımlar ile baş etmekte zorlanan HP'nin yönetim kurulu, daha küçük odaklara sahip olan daha küçük iki firmaya ayrılma kararı aldı.

HP Inc. kişisel bilgisayarlar ve yazıcılar satacak. Hewlett-Packard Enterprise ise ticari bilgisayar sistemleri, yazılım ve teknoloji hizmetleri sunacak. Bugünden itibaren her iki firma, New York Stock Exchange üzerinde ayrı ayrı temsil edilecek.

Forrester Research teknoloji analisti Peter Burris eski HP'nin "Web'in ortaya çıkışını kaçırdığını" söylüyor ve ekliyor: "Mobilin ortaya çıkışını (da) kaçırdılar."

Yeni yapılanmada CEO Meg Whitman HP Enterprise'ı yönetecek ve PC endüstrisinin kıdemli isimlerinden Dion Weisler de HP Inc. yöneticiliğini üstlenecek. Her ikisi de bağımsız olacak ve "sürekli gelişen markete tepki verme esnekliğine" sahip olacaklar.

Analistler, HP'nin yaklaşık olarak eşit iki yarıya ayrılması ile her parçanın önümüzdeki yıl 50 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirmesini beklemekteler. Ancak şüpheciler, hiçbir firmanın eski HP'nin market üzerindeki etkisine sahip olamayacağını iddia ediyor.

Okuyucu Yorumları