...Ve iPhone yasaklandı!

Olur mu denilen oldu, pek çok iPhone ve iPad modeline satış yasağı geldi. Ama sonra...

...Ve iPhone yasaklandı!

Cuma günün en büyük bombası akşam saatlerinde Almanya'dan geldi. Patent davalarıyla hemen her büyük şirketin başına bela olan Apple, bu kez kendi silahıyla vuruldu. Apple'ı vuran ise, Motorola'dan başkası değil. Şimdi gelin, yaşananlara ayrıntılarıyla göz atalım...

İlk haberlerde Apple'ın online mağazasının Almanya kolunda birçok cihazın ortadan kaybolması ile patlak verdi. Kısa süre öncesine kadar mağazada satışta olan pek çok iPhone ve iPad modeli, bir anda satıştan çekildi. Bunun arkasında Motorola'nın olduğu ise kısa sürede anlaşıldı.

Motorola, geçtiğimiz Aralık ayında Apple'a, bazı iPhone ve iPad modellerinde kullandığı 3G-UMTS teknolojisinde patent ihlali yaptığı gerekçesiyle dava açmıştı. İşte bu davayı sonuçlandıran Alman mahkemesi, Motorola'yı haklı buldu. Başka bir deyişle, Apple'ın, Motorola'ya ait patenti ihlal ettiğini onamış oldu. Bu karar sonrasında Apple, 3G'li iPhone modelleri iPhone 3G, iPhone 3GS ve iPhone 4'ü satıştan çekmek zorunda kaldı. Tabi bu durumdan 3G'li iPad modelleri de nasibini aldı.

Apple'ın kendi online mağazasından satamadığı bu cihazlar, perakendeciler tarafından satılmaya devam etti. Ama aynı mahkeme kararı nedeniyle iCloud servisi de hizmet dışı kaldı.

Tabii ki bu duruma Apple'ın sessiz kalması beklenmiyordu ve öyle de oldu. Apple'ın itirazı, yeni mahkeme kararı ve tarafların ilk açıklamaları, haberimizin ikinci sayfasında...

Baş döndüren iPhone yasağı...

Baş döndüren iPhone yasağı...

Apple, cihazları online mağazadan çektikten sonra, Karlsruhe Yüksek Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu. Mahkemeden çıkan karar ise, en azından bir süre için Apple'ı rahatlattı. Mahkeme, satış yasağı kararını kaldırdığını duyurdu. Böylece Apple da, online mağazasında bahsi geçen modellerin satışına tekrar başlama hakkını kazanmış oldu. Ancak iCloud servisi, Almanya'da halen kullanılamıyor.

Yaşananlardan sonra ilk açıklama Apple'dan geldi. Apple, yaptığı açıklamada, bu patenti kullanabilmek için defalarca Motorola'ya başvuru yapıldığını, ancak Motorola'nın bu başvuruya hiçbir zaman olumlu yanıt vermediğini söyledi. Oysa ki bu patente konu olan teknoloji, 7 yıl önce "endüstri standardı" olarak kabul edilmişti.

Motorola ise, ilk açıklamasını yasak kalktıktan hemen sonra yaptı. İlk kararın, taleplerinde ne kadar haklı olduklarını ispatladığını söyleyen Motorola yetkilileri, satış yasağının yüksek mahkeme tarafından geçici olarak kaldırıldığını iddia etti; Apple'a karşı verdikleri bu savaşa devam edeceklerini söyledi. Ayrıca Motorola'ya göre verilen ilk yasak kararı, Apple'ın ilgili modellerinin dünya çapında yasaklanmasına kapıyı açmış durumda.

Kısacası birçok iPhone ve iPad modeli, kısa süre için de olsa şok bir yasak kararı ile yüzleşmek zorunda kaldı. Ama bu davanın burada kalmayacağı da kesin gibi görünüyor...

Okuyucu Yorumları