Ve karşınızda, uzayda açan ilk çiçek!

Uzayda çiçek açar mı? bu çiçeğe ve hikayesine bakarsanız, cevap kocaman bir "evet!"

Uzayda açan ilk çiçek!

NASA astronotu Scoutt Kelly, haklı bir şekilde bitki bilgisi ile övünebilir. Bu hakkı ise, ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) astronotlarının ektiği ve neredeyse ölmek üzere olan Zinnia çiçeklerinin ardından uzaydaki ilk çiçeği yetiştirmesi ile kazanmış durumda. Astronotlar, Zinnia bitkilerini geçtiğimiz yılın sonlarında yetiştirmeye başlamışlardı ancak sadece iki hafta sonra, çok fazla nem ve sınırlı hava akışı göstergeleri fark etmişlerdi. Örneğin bitkilerin tohum kapsülleri su sızdırıyor, yaprakları normal dışı bir şekilde eğilerek kıvrılıyordu. Yılbaşına doğru ise bazı bitkilerin küflenmeye başlaması ile sorunlar iyice büyüdü.

Bu noktadan sonra Kelly, zinniaların kontrolünü eline aldı ve hatta NASA'ya, bitkilerin ne zaman sulanacağına dair bir program vermeleri yerine kendisinin karar vereceğini de söyledi: "... eğer Mars'a gidiyorsak ve bir şeyler yetiştiriyorsak, bu şeylerin ne zaman suya ihtiyaçları olduğuna biz karar vereceğiz." Her ne kadar bitkilerin bir kısmı bu süreçten sağ çıkmayı başaramamış olsa da, en azından biri, Kelly'nin bakımı ile çiçek açmayı başardı.

Tabii ki ölen bitkiler ve bu bitkilerin küfleri işe yaramaz değiller. Bu bitki ve küfler, Dünya'ya geri dönerek bilim adamları tarafından incelenecek ve bir bitkiyi uzayda, özellikle Mars'ta yetiştirmek ile Dünya'da yetiştirmek arasındaki farklar belirlenecek. NASA'nın zinnia bitkilerini seçmesindeki sebep ile bu bitkilerin marullardan daha uzun bir büyüme sürecine sahip olmalarıydı. Bu da bu bitkileri, domates yetişmek için önemli bir adım haline getiriyor.

ISS ekibi, bir süre önce uzayda ilk sebzeleri yetiştirmeyi başarmışlardı. Bu süreç de bazı sorunlar ile karşılaşılmıştı. İlk sebze grubu kuraklık sebebiyle ölmüştü. Ancak ekip, bir süre sonra sağlıklı bir grup yetiştirmeyi başarmış ve hatta bunların bir kısmını yeme imkanına bile sahip olmuşlardı. Ancak herhangi bir astronotun uzayda yetişen domatesleri yemesi için daha çok zaman geçmesi gerekecek çünkü NASA, 2018'e kadar ISS'e tohumları göndermeyi planlamıyor. Ancak genel olarak bakıldığında bu planın oldukça mantıklı olduğu söylenebilir. Eğer Mars'a astronot göndermeyi planlıyorsak, yolculuk sırasında ve Mars üzerinde yetiştirilecek olan bitkilerin, astronotların hayatlarını çok daha kolaylaştıracağını söylemek mümkün...

Okuyucu Yorumları