Komşu gezegen Venüs'te aktif bir yanardağ olduğu keşfedildi

Komşu gezegen Venüs'te, halen aktif halde olduğu düşünülen bir yanardağ olduğu keşfedildi.

Venüs'te aktif bir yanardağ olduğu keşfedildi

NASA'nın Magellan uzay aracı, 1990'ların başında Venüs'ten veri toplayarak gezegenin yüzeyinde yanardağların (volkanların) hala var olduğu fikrini ortaya atmıştı. Kısa bir süre önceyse veriler tekrar incelendi ve Venüs'te en az bir aktif yanardağ bulunduğu tespit edildi Gelecekte gezegene düzenlenecek görevler, Venüs'ün henüz ölmediğine dair daha fazla kanıt sağlayabilir.

Araştırmacıların Science dergisinde yayınladıkları makalede yer alan bulgulara göre, Venüs'ün yüzeyindeki aktif yanardağ, etrafındaki lav deliklerinden lavlar püskürterek gezegenin yüzeyini değiştirmeye devam ediyor.

Magellan'dan gelen veriler 30 yıllık olduğundan dolayı, araştırmacıların bu verileri dikkatle inceleyerek uzay aracının kendisinden kaynaklanmadığından emin olmaları gerekiyordu. Verilerin doğruluğunu test etmek için birden fazla veri setinde yer alan bir konumu seçtiler ve sonra onları, Venüs'teki muhtemel olarak aktif olan yanardağa bakacak şekilde hareket ettirdiler.

Bu çalışmayla, Maat Mons yakınlarındaki bir yanardağ ağzının bir görüntüde daha dairesel göründüğünü keşfettiler. Ancak, Magellan'ın verilerinden oluşturulan görüntüde, yanardağ ağzının daha çok böbrek şekline benzediğini gördüler. Ayrıca, verilerdeki parlak bir nokta, aktif yanardağın yarattığı ve Venüs'ün yüzeyine yayılan yeni bir lav akışı gibi görünüyordu.

NASA ve diğer uzay ajanslarının yakın gelecekte gezegeni daha ayrıntılı bir şekilde incelemek için Venüs’e uzay görevleri planlıyor olmalarından dolayı, bu keşif bilim insanlarına gezegen (ve dolayısıyla gelecekteki bir ziyarette incelenecekler) hakkında daha fazla veri sağlamaya devam ediyor. Elimizdeki en iyi Venüs görüntülerinin 1980'lerde çekildiği düşünülürse, alevler içindeki komşumuz hakkında daha fazla şey öğrenmek için yeni bir görev düzenlenmesinin bir süredir bilim insanlarının gündeminde olması şaşırtıcı değil.