Verilerimizi silmeyi öğrenememişiz!

Satacağımız bir telefonu ya da sabit diski doğal olarak siliyoruz... Ya da biz öyle sanıyoruz!

Silme işlemi: Başarısız!

Veri kurtarma uzmanları, Almanya, İngiltere ve ABD'de Amazon, eBay ve Gazelle üzerinden satın alınan sabit diskler ve telefonlar üzerinde gereğince silinmemiş, kişisel bilgiler buldular.

Blancco Technology Group ve Kroll Ontrack tarafından yapılan araştırma, elden çıkarılan sabit disklerle ilgili yıllar önce ortaya çıkan bu sorunun hala devam ettiğini gösterdi. Analiz edilen telefonların yüzde 35'inde çeşitli kişisel verilere rastlandı. Bunlara 2.153 eposta ve 10.838 kısa mesajın dahil olduğu söyleniyor. Araştırmaya göre bazı cihazlar, sahibinin kim olduğunun anlaşılmasını sağlayacak kadar veriye sahipti. Apple'ın iOS cihazlarından veri kurtarılamaması ise dikkat çeken bir detay oldu. Bunun nedeni, Apple'ın şifreli depolama kullanırken Android'in bu yöntemi kullanmaması. Dolayısıyla Android'de verilerin kurtarılmaması için üzerine kendiniz yazmanız gerekiyor.

Blancco/Kroll, satın aldığı sabit disklerin yüzde 75'inde bir silme girişiminde bulunulduğunu keşfetti. Dört diskten biri ise herhangi bir silme girişiminde bulunulmaksızın satılmıştı. Analiz edilen disklerin yüzde 48'indeki veriler, başarıyla kurtarılabildi.

Sürücüleri yalnızca biçimlendirmenin verileri tamamen silmeyebileceğini unutmamak gerekiyor. Blanco'dan Henry'ye göre "ister birey, ister iş yeri veya devlet birimi olun, bilgileri gereğince silmemek ciddi sonuçlar doğurabilir". Çoğu kişinin verileri silmeye çalıştığını vurgulayan Henry, bu sık kullanılan yöntemlerin verileri kalıcı olarak silmede her zaman başarılı olmadığını belirtti.

Okuyucu Yorumları