Video DVD Oluşturun

Nero Vison 4 ile kişisel videolarınızla özel Video DVD'ler hazırlayabilirsiniz.

Video DVD Oluşturun

Bilgisayarınızdaki videolar çok yer kaplıyor olabilir ya da kişisel videolarınızla özel DVD'ler hazırlayabilirsiniz. Piyasada bu işi yapabilecek birçok program bulunmakta ancak bu yazımızda hepinizin yakından tanıdığı ve en azından CD ve DVD kopyalamak için kullandığı Ahead firmasının dünyaca ünlü programı Nero ile Video DVD oluşturmayı anlatacağız. Nero yazılımını bilgisayarınıza tüm özellikleriyle yüklediğiniz zaman Nero Vision adlı aracı da yüklemiş olursunuz. Nero Vision, Video CD ve Video DVD hazırlamak için tasarlanmış, kullanımı kolay ve anlaşılır bir araçtır.

Ahead firmasının dünyaca ünlü CD/DVD hazırlama programı Nero'nun son Türkçe sürümünü verdiğimiz linkten indirebilirsiniz. Programın deneme sürümünü 15 gün boyunca ücretsiz şekilde kullanabilirsiniz.

Nero'yu İndirin

Nero Vision 4'e Genel Bakış

Nero Vision 4'e Genel Bakış

Nero programını bilgisayarınıza tüm özellikleriyle yüklediğinizde 500 MB civarında bir yer kaplayacaktır. Nero araçları içersinde bulunan Nero Vision 4'e başlat menüsünde Nero/Araçlar yolunu kullanarak ya da Nero Smart menüsü içersinden Fotoğraf-Video seçeneğinden "Kendi DVD Video'nu Yarat" seçeneğine tıklayarak Nero Vision 4 aracını çalıştırın. Araç açıldığında seçeceğiniz bölüm ise "Film Yap" olacaktır. Nero Vision uygulama panosu "Adsız Tasarım" diyalog penceresi ile karşınıza çıktı.

Tüm video kliplerinizi artık bu pencere içersinde işlemler gerçekleştirerek Video DVD haline getireceksiniz. Nero Vision 4 yazan video oynatma penceresi sayesinde içeriğinizin en son haline bakabilirsiniz. "Medya Dosyalarım" yazan bölümde ise birleştirmeyi ve sıralamayı düşündüğünüz görüntülerinizi toplayacaksınız. Alt kısımda bir zaman ve ilerleme kutucuğu bulacaksınız. Buradan videolarınızı ister tek tek organize edebilir, isterseniz videonu ekstra yazı ve ses ekleyebilirsiniz.

Nero'yu İndirin

Nero Vision 4'ü Kullanmaya Başlayın

Nero Vision 4'ü Kullanmaya Başlayın

Nero Vision 4 aracı ekranınızda durduğuna göre artık Video DVD'nizin temelini atmış bulunmaktasınız demektir. Bu kısımda ilk yapacağınız, "Medya Dosyalarım" kısmından "Medya için Gözat" seçeneğine tıklamanız olacaktır. Diyalog penceresinde soldan sağa sıralanmış düğmelerden ilkine bastığınızda iki seçenekle karşılaşacaksınız. Bunlardan "Göz at ve Tasarıya Ekleme" seçeneğini tıklayın. Açılacak pencere yardımıyla bilgisayarınızda görüntülerinizi sakladığınız klasörlere ulaşın ve Video DVD'nizde yer alacak videolarınızı seçmeye başlayın.

Video DVD'niz de yer alacak videolar fark ettiğiniz üzere alt bölümde bulunan "Makale Penceresi"nde gözükmeye başlamış olmalıdır.

Geçiş Efektleri Ekleyin

Geçiş Efektleri Ekleyin

Nero Vision 4 penceresinin alt bölümünde bulunan "Makale Penceresi"nde video kliplerinizin art arda sıralandıklarını göreceksiniz. Video parçalarınızın aralarında küçük kare kutular göreceksiniz. Bu kareler sizlere video klipleriniz arasına geçiş efektleri vermenizi sağlayacak bölümlerdir. Videolarınız arasına geçiş efekti vermek çok kolaydır yapmanız gereken tek şey bu küçük karelere tıklamanızdır. Kareye tıkladığınızda "Medya Dosyalarım" başlıklı pencerenin adı "Geçişler" olarak değişecektir.

"Geçişler" bölümünde göreceğiniz gibi Nero'nun kendine has birçok geçiş efekti bulunmaktadır. Bunlardan hoşunuza gidenleri video klipleriniz arasına kolaylıkla seçip ekleyebilirsiniz. Sadece kullanmak istediğiniz geçiş efektini sürükleyin ve filminize yerleştirin. Gerçekleştirdiğiniz bu işlemin ekranda nasıl görüneceğini merak ediyorsanız oynatma penceresinden "Çal" tuşuna basarak hemen görebilirsiniz ve değişiklik yapabilirsiniz.

Metin Efektleri Hazırlayın

Metin Efektleri Hazırlayın

Video DVD'nize geçiş efektlerini kolaylıkla verebileceğiniz görüntüleriniz önüne ardına ya da üzerlerine de başlıklar ve açıklayıcı metinler yerleştirebilirsiniz. Eğer tek metin çok sade duruyor ve daha janjanlı görünsün diyorsanız, metinlerinize animasyonlar da ekleyebilirsiniz. Videonuza metin eklemek için sağ bölümdeki işlem penceresinden "Yazı Efektlerini Göster" seçeneğine tıklayın. Bu bölümde tam 28 adet metin geçiş efekti bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birine tıkladığınızda Nero Vision 4 aşağıda bulunan "Makale Penceresini", "Süre Çizgisini Göster" durumuna getirecektir.

Metin Efekti eklemek için bundan sonra yapmanız gereken, kullanmayı tercih ettiğiniz metin efektini işaretçi ile tutup süre çizgisinin üzerine bırakmak olacaktır. Bunu yaptığınızda karşınıza ekranın sağında "Yazı Etki Özellikleri" adı altında bir diyalog penceresi açılacaktır. Burada metninizi yazıp ekranda duracağı süreyi belirleyebilirsiniz.

Videonuz Üzerine Efekt Ekleyin

Videonuz Üzerine Efekt Ekleyin

Video DVD'nizi oluşturmak üzere seçtiğiniz video görüntüleriniz üzerlerine de çeşitli efektler ekleyebilirsiniz. Nero Vision aracını kullanarak videolarınız üzerinde profesyonel etkiler gerçekleştirebilirsiniz. Yapabileceklerinizi görmek için yine sağ bölümdeki kutudan "Video Efektlerini Göster" başlığına ulaşmanız yeterli olacaktır. Bu başlık altında 4 adet alt video efekt bölümü bulunmaktadır.

Bunlar, "keskinlik", "kenarlar", "renk filtresi" ve "filtreler"dir.
Eklemek istediğiniz hazır efektleri videonuza iliştirmek için daha önce olduğu gibi işaretçinizle sürükleyip, filminizin bulunduğu süre çizgisine bırakmanız yeterli olacaktır. Filminizin ne durumda olduğu öğrenmek için yine oynatma penceresindeki "Çal" düğmesi en büyük yardımcınız olacaktır.

Efektlerin Yeri ve Zamanı

Efektlerin Yeri ve Zamanı

Yazımızın daha önceki sayfalarında videolarınız arasına geçiş efekti eklemeyi, videolarınıza başlık ya da zengin metinler eklemeyi ve videolarınız üzerine efekt eklemeyi gördünüz. Peki bu belirlediğiniz efektler Video DVD'nizde hangi zamanlarda ortaya çıkacak?

Nero Vision 4 sayesinde kullanmak istediğiniz efektlerinin zamanını belirlemek size kalmış. Örneğin kullandığınız bir metin efekti filminizde birkaç saniye duracağı gibi verdiğiniz efekt film boyunca da devam edebilir, ya da aynı anda birkaç efekt videonuz üzerinde belirebilir. Bunları gerçekleştirebilmek için süre çizgisi üzerine gelin ve kullanılan efektin üzerine çift tıklayarak özelliklerine girin.

Video efekt özellikleri kutucuğunda tüm ayarlamaları gerçekleştirerek ya da zaman çizelgesi üzerinde kullanılan efektlerin kutucukları sağ sola doğru çekerek zamanlama ayarı gerçekleştirebilirsiniz

Kliplerinizi Kurgulayın

Kliplerinizi Kurgulayın

Video DVD'nizde kullanacağınız efektleri belirledikten sonra sıra geldi film kurgusunu oluşturmaya. DVD filminizde kullanacağınız videoların boyutları, uzunlukları ve hoşunuza gitmeyen bölümleri çıkarabilir ya da son anda eline düşen görüntüleri ekleme yapabilirsiniz.

Eğer Video DVD'nizi oluşturan klipler içersinde beğenmediğiniz bir bölüm varsa, bunu izleme penceresinin altında bulunan düğmelerden üzerinde makas işareti olan düğme ile gerçekleştirebilirsiniz. Video klibinizde kesmek istediğiniz bölüme zaman çizgisini kullanarak gelin ve ardından kesme işini yapmaya yaracak makas düğmesine tıklayın.

Oynatma penceresinin altındaki panalde filmden çıkarmak istediğiniz kısmı işaretleyin ve tekrar makaslayın. İstediğiniz bölüm daha doğrusu görmek istemediğiniz bölüm artık Video DVD'niz içersinde yer almayacaktır.

Video DVD'nin Ara Yüzünü Hazırlayın

Video DVD'nin Ara Yüzünü Hazırlayın

Tüm video seçme, efekt ekleme, kesme ve biçme işlemlerinden sonra DVD'nizin içeriği artık hazırlanmış duruma gelmiştir. Ancak şimdi sıra geldi DVD'yi DVD yapan ara yüzü hazırlamaya. İçeriğiniz bittiği için artık diğer bölüme geçmenin zamanı geldi ve pencerenin sağ alt köşesinde bulunan "ileri" seçeneğine tıklayın.

Açılan pencerede "DVD Yap" seçeneğine tıklayın. Bölümleri belirlemek için "Bölüm Yarat"a tıklayın ve ardından da oynatma penceresindeki bir düğme olan "Her Vidyo için Bölüm Ekle"ye tıklayın. Sağ tarafta sahip olduğunuz bölümler "Bölüm1, Bölüm2, Bölüm3.." şeklinde sıralanmış olmalıdır. Bu bölümlerin isimlerini üzerlerine gelip sağ tıklayarak değiştirin. Bölümlerin DVD içersindeki sıralarını değiştirmek için de oynatma paneli altındaki bölümü kullanabilirsiniz.

DVD'nizi Tamamlayın

DVD'nizi Tamamlayın

Şimdi sıra geldi DVD ara yüzünü tamamlamaya. Bu işlemi gerçekleştirmek için de son olarak işlem yaptığınız pencerenin sağ alt kısmındaki "İleri" düğmesine basın. Oynatma penceresinin altında bulunan metin alanından Video DVD'nizin ismini değiştirebilirsiniz.

Daha sonra sağ taraftaki panel yardımıyla beğendiğiniz bir görünümü seçin ve ekranda değişiklik yapmak istediğiniz alan üzerine gelerek sürükle bırak ve çift tıklama seçeneklerini kullanın ve "İleri" diyerek Video DVD'nizin son halini görün. Artık her şeyiyle DVD'niz sabit diskine veya DVD'ye basılmaya uygun durumda.

Okuyucu Yorumları