Video Oyunu Oynayanlar, Oynamayanlara Göre Bu Önemli Avantaja Sahipmiş

Geçmişte video oyun oynamış kişiler, bugün oynamıyor olsalar bile, hiç oyun oynamayanlara göre önemli bir avantaja sahip gibi görünüyor.

Oyun oynamanın şaşırtan faydası

Video oyunu oynamanın zararlı olduğunu iddia edenlere karşı büyük bir savaş veren oyun sevdalılarını sevindirebilecek bir haberimiz var. Yeni bir araştırma daha, video oyunlarının bizleri eğlendirmekten daha fazlasını yapabileceğini gösteriyor. Frontiers in Human Neuroscience üzerinde yayımlanan araştırma, video oyunu oynamanın, oynamayı bıraktıktan yıllar sonra bile insanları algısal görevlerde daha iyi yapabileceğini söylüyor.

Universitat Oberta de Catalunya'nın (UOC – Katalonya Açık Üniversitesi) araştırması, geçmişte video oyun oynamış ve hiç video oyun oynamamış 18-40 yaşları arasındaki 27 kişiyi içeriyordu. Her katılımcının algısal yetenekleri, arka arkaya 10 gün boyunca günde 1,5 saat video oyun oynatılmadan önce test edildi, oyun döneminin hemen ardından test edildi ve oyun oynamayı bıraktıktan 15 gün sonra son kez test edildi.

Test için, daha önce de beyinde yapısal değişikliklerle ilişkili olduğu gösterilmiş olan üç boyutlu bulmaca platform oyunu Super Mario 64 kullanıldı. Ayrıca gruplardan biri, invazif olmayan (girişimsel olmayan) bir teknik olan transkranyal manyetik stimülasyon (tms) yöntemine maruz bırakılarak bu yöntemin oyun performansını etkileyip etkilemediği incelendi.

Her iki gruptaki katılımcıların da oyun performansı gelişti – pratik ile beraber gelişmenin gelmesi doğal bir sonuç – ancak stimülasyonun (uyarımın) sonucu olarak bir gelişim gözlemlenmedi. Hem daha önce oyun oynayan, hem de oynamayan katılımcılar, oyun eğitimi öncesinde hafıza görevlerinde farklı performanslar gösterdiler ancak 15 saatlik oyun seansı sonunda benzer sonuçlara sahiptiler.

Araştırmacıların orijinal planı video oyun eğitimi ve invazif olmayan beyin stimülasyonu ile algının geliştirilip geliştirilemeyeceğini incelemekti ancak sonuçlar bunu göstermedi. Bu yüzden de hafıza görevi skorlarındaki farklılıkları açıklayabilecek diğer etkenlere bakmaya karar verdiler. Yaş ve cinsiyetin bu etkenlerden olmadığı kısa sürede belirlendi ve bu da geriye tek bir farklılık bıraktı: Geçmiş oyun deneyimi. Araştırmacılar, ergenlik dönemi öncesinde oyun oynayan katılımcıların daha önce oyun oynamamış olanlara göre hafıza görevlerinde çok daha başarılı olduklarını fark etti. Her ne kadar Super Mario 64 eğitimi sonrasında bu fark büyük oranda ortadan kalkmış olsa da, daha önce oyun oynamış olmanın faydalarının yıllar boyunca sürdüğü görülebiliyordu.

Bu araştırma farklı bir hipotez için tasarlandığından, video oyunlarının bu faydasının varlığını ilan etmeden önce daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra, araştırmanın örnekleme boyutu da küçüktü ve başlangıçtaki algısal farklılığa rağmen, aradaki farkı kapatmak için sadece 15 saat oyun oynamak yeterli oldu. Bu yüzden de oyuncuların büyük bir avantajı olduğunu söylemek doğru olmaz. Yine de araştırmacılar, bu sonuçların değerli olduğunu ve oyun deneyiminin sağlıklı faydaları hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Okuyucu Yorumları