Visa V PAY için Türk bankalardan imza

Tüm Avrupa’da ödemeler için tek bir iç pazar oluşturulması yönünde yürütülen çalışmalarda önemli bir adımı simgeleyen Visa “V PAY” çözümünde, çeşitli Avrupa ülkelerindeki bankalarla imzalanan bir dizi anlaşma sonucu yeni bir aşamaya girildi.

Visa V PAY için Türk bankalardan imza

Türkiye’nin dört bankası da POS’larda V PAY kartlarının kullanılabilmesi için Visa Avrupa’yla anlaşma imzaladı.

Visa Avrupa tarafından geliştirilen “V PAY” çözümü, Avrupa ölçeğinde ödemeler için tek pazara geçilmesi açısından önemli bir adımı simgeliyor. Tüm Avrupa’da küçük harcamalar dahil banka kartı kullanımını yaygınlaştırması da beklenen V PAY için geçtiğimiz günlerde Visa Avrupa’yla Avrupa bankaları arasında bir dizi anlaşma imzalandı.

Bankaların ve bankalar arası kuruluşların daha açık ve tutarlı banka kartı hizmeti sunmasına olanak verecek. V PAY için Visa Avrupa’yla anlaşma imzalayan finans kuruluşları arasında, Fransa’daki Carte Bleue, İngiltere’deki RBS Group, Barclaycard gibi devlerle birlikte Türkiye’nin en büyük özel bankaları da bulunuyor. V PAY’in Avrupa’daki 2.2 milyon EMV Satış Noktası terminalinde kullanılmasının önünü açan anlaşmaya Türkiye’de Akbank, Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş. ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. imza attı.

Visa Avrupa Başkan Yardımcısı Jon Prideaux, “Tüm Avrupa ölçeğinde ödemeler için tek bir iç pazar oluşturacak ve böyle bir pazarı destekleyecek V PAY ağının kurulması yönünde önemli bir adım atıldı. 2010’a kadar Avrupa’da on milyonlarca V PAY kartıyla gerçek anlamda bir 21. yüzyıl banka kartı çözümü sunmayı amaçlıyoruz“ dedi. “Kart kabul eden bankalar açısından V PAY’in en önemli özelliklerinden biri, kartın nakitin yerine geçmesine olanak tanıyacak rekabetçi bir ekonomik yaklaşımla fast food, kahve, metro jetonu gibi düşük değerli ödemeler de dahil yeni iş alanlarına erişim sağlaması.” Prideaux, anlaşma imzalayan kart kabul eden bankaların Avrupa’daki tüm işlemlerin yüzde 85’ini temsil ettiğini sözlerine ekledi.

Tümü chip ve şifreli olacak V PAY kartları, kartı çıkaran bankanın sahtekârlıkları asgari kayıpla denetleyebilmesi ve üst düzeyde güvenlik anlamına da gelecek.

V PAY hakkında:

- Tümü EMV chip’li ve şifreli tek banka kartı
- Yerel pazarlardaki kart numaralandırma yapılarıyla uyumlu; söz konusu pazarlarda kart çıkaran bankalar ve kart kabul eden bankalar mevcut sistemlerini ve altyapılarını çok küçük değişikliklerle kullanmaya devam edebilecek.
- Yerel banka kartı markalarının logolarıyla birlikte kullanılabilecek.
- PLUS işaretinin olduğu noktalarda küresel ölçekte ATM’lere erişim olanağı sunulacak.
- Tüm EMV terminallerine uyumlu olacak.

Okuyucu Yorumları