Vista kullanıcı hesaplarına bakış

Windows Vista, Standart, Yönetici ve Misafir olmak üzere hesaplarını üç ana başlıkta topluyor.

Vista hesapları

Standart kullanıcı hesabı

Bu hesap bilgisayarınızda günlük işlerinizi gerçekleştirirken kullanmanız gereken kullanıcı hesabı. Bu hesap normal kullanımda ihtiyaç duyacağınız bütün hakları beraberinde getiriyor. Bilakis eğer yönetici hakları gerektiren herhangi bir işlem yapmak isterseniz, yönetici hesabının şifresini girmeniz yeterli. Bu bilgi olmadan donanımlarda değişiklik yapamaz, yazılım yükleyemez veya herhangi bir sistem dosyasını silemezsiniz. Tüm bunlara karşın standart kullanıcı hesabı ile bir yöneticinin yapabileceği bütün ayarları yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey gerektiği durumlarda yönetici şifrenizi girmek.

Yönetici hesabı

Sisteme yönetici olarak giriş yaptığınızda - standart kullanıcı gibi - istediğiniz ayarla oynayabilir, istediğiniz yerde değişiklik yapabilirsiniz. Buna karşın karşınıza çıkan kullanıcı hesabı denetimi pencerelerinde her defasında yönetici şifresini girmenize gerek yok. Bunun yerine değişikliği gerçekten yapmak istediğinizi onaylamak için »Devam« seçeneğine tıklamanız yeterli. Yönetici hesabı sistemi, ilk kurduğunuzda oluşturulurken standart kullanıcı hesabını daha sonradan kendiniz oluşturmanız gerekiyor.

Misafir hesabı

Misafirlerin çok az hakları mevcut: Yazılım veya donanım ekleme hakları veya sistem ayarlarıyla oynama hakları yok. Ayrıca bu hesap için herhangi bir şifre de belirlenemiyor.

Okuyucu Yorumları