Vista'nın sanal klasör yapısını açığa çıkarın

WinFS'nin bir ürünü olan sanal klasör yapısını Vista'da ortaya çıkarmak mümkün. Nasıl mı?

Vista'daki WinFS incileri

Windows Future Storage, namı diğer WinFS, zamanında Longhorn kod adıyla birçok insanın aklına yerleşen bir işletim sisteminin merak uyandıran bir özelliğiydi. Longhorn, Vista'nın kod adıydı ve Microsoft'un çok vaat edip azını yerine getirdiği projelerden biriydi. Çünkü proje iki kez sıfırlandı ve her seferinde işletim sisteminin yapısında büyük ölçüde değişiklik yapıldı. Normalde bir işletim sisteminin kod adı taşıyan hâli ile gerçek ismini taşıyan hali arasında bariz farklar olmaz, temelde birbirlerinin aynısıdırlar. Fakat Vista ile erken geliştirme seviyesindeki hali olan Longhorn arasında büyük farklar var. Sebebi ise belirttiğim gibi proje sıfırlamaları ve Microsoft'un çok vaat edip daha sonra "bunları yetiştiremeyeceğiz" deyip çıkardığı bazı özellikler.

İşte Vista'da aslında olması gereken ve olmadığı düşünülen özelliklerden biri WinFS idi. Olmadığı düşünülen dememin sebebi ise bu özelliğin ilk duyurulduğu zamandan itibaren çok evrim geçirmiş olması ve aslında Vista'nın WinFS'ye ait bazı kalıntıları içinde barındırmasıdır. "WinFS bir dosya sistemidir, nasıl böyle bir şeyin kalıntısı olur da biz göremeyiz" derseniz (eğer derseniz sizi çok iyi anlarım ve hak veririm) size açıklamam gereken bir şey var demektir: WinFS birçok yerde anıldığı gibi bir dosya sistemi değildir aslında, en azından NTFS gibi sabit diskin ana iskeleti üzerine yerleşen bir dosya sistemi değildir.

Bu makalede Windows Vista'nın betalarında (ki bunlar Vista adını aldıktan sonraki betalardır) doğrudan bünyesinde barındırdığı, daha sonra "enteresan" sebeplerle final sürüme dâhil edilmeyen ve WinFS'in bir ürünü olan sanal klasör yapısının nasıl ortaya çıkarılacağını anlatacağım. Sanal klasör yapısı Windows Vista'nın içinde gizli olarak halen vardır ama o kadar derine saklanmıştır ki, ortaya çıkarmak için bazı hamleler yapmanız gerekiyor. Fakat anlatacaklarımı uygulamaya başlamadan önce WinFS hakkındaki gerçekleri anlatan bu yazıyı okumanız gerekiyor, zira yazıda anlatılanları bildiğinizi varsayarak bu makaleyi hazırladım. Okuduktan sonra galerideki resimli anlatıma göz atabilir ve Vista'nın bünyesinde barındırdığı sanal klasör yapısını açığa çıkarabilirsiniz.

Referans yazıyı okuduysanız galerimize buyurun ve hep beraber WinFS'nin ürünü olan sanal klasör yapısını açığa çıkaralım. Resimleri tam boy görmek için çapraz ok işaretinin üzerine tıklamayı unutmayın.

Okuyucu Yorumları