Vista uyumluluk programı MS'i ihya etti

Vista çok kişi tarafından Microsoft'un hatası olarak görülüyor ama siz onu bir de Microsoft'a sorun.

Vista nasıl zengin etti?

Windows Vista daha piyasaya çıkmadan önce çok konuşulmuştu. Büyük reklam kampanyası sayesinde bazı kullanıcılar Vista'nın piyasaya çıkmasını bekleyemeyecek kadar büyük bir merak içerisindeydiler. Bu yüzden Microsoft Nisan 2006'da özel bir program başlatıp, "Vista Çalıştırabilir" etiketli ve XP yüklü PC'lerin satışına imkan verdi. Bu etikete sahip cihazları alan kullanıcılar, Vista çıktığında işletim sistemlerini rahatlıkla Vista'ya yükseltebileceklerdi. Fakat bu cihazların sadece Vista Home Basic adlı en düşük sürümüne imkan tanıması bir hayal kırıklığına yol açmıştı.

Bu sorun bununla da sınırlı kalmadı. Donanım üreticilerinin cihazlarına "Vista CapableVista Çalıştırabilir" etiketi yapıştırabilmek için ne kadar ileri gidebileceklerini size daha önce aktarmıştık. Durum böyle olunca piyasa "Vista Çalıştırabilir" etiketine sahip pek çok cihaz ile doldu ama bunların yarattığı kafa karışıklı ve memnuniyetsizlik kullanıcılar arasında homurdanmalara ve birkaç davaya yol açtı. Kullanıcıların bir kısmı bu etiket programının büyük bir hata olduğunu düşünüyor fakat Microsoft aynı fikirde değil. Çünkü Washington Üniversitesi'nde Ekonomi profesörü olan Keith Leffler'ın açılan benzer bir davada bilir kişi olarak yaptığı inceleme sonucunda ortaya çok ilginç bir durum çıktı.

Leffler, Microsoft'un Vista satışlarından değil, sadece bu etiket programından yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir elde ettiğini orta koyuyor. Bu raporun üzerine 2007'de açılmış olan ve hala devam eden davanın ne şekilde sonuçlanacağı merakla bekleniyor.

Okuyucu Yorumları