"Vista, Win7'den daha iyi!"

Windows 7 herkesi memnun edemiyor: İşte güvenlik yzılımı devinden Windows 7-Vista karşılaştırması...

"Vista, Win7'den daha iyi!"

Trend Micro, Windows 7'nin, Vista'dan daha az güvenli olduğunu iddia ediyor.

Windows 7'nin standart ayarlar ile Vista kadar güvenilir olmadığını belirten, Trend Micro'nun teknik şefi Raimund Genes. İddiasına göre Windows 7, kullanılabilirliği arttırabilmek için güvenliği kurban ediyor.

Genes "Windows 7'nin güvensiz olduğunu söylemiyorum. Ancak standart ayarlarla Vista çok daha güvenli" diyor.

Bu iddialar User Account Control özelliği üzerine kurulu. Kullanıcıların Windows Vista ile tanıştığı UAC, uygulamalar çalışmadan önce kullanıcıdan izin istiyor. Bu sayede zararlı yazılımların arkaplanda gizlice çalışmasına engel oluyor. Aynı özellik Windows 7'de de yer alıyor ama elden geçirilmiş bir şekilde.

Windows 7'de daha mı güvensiz?

Windows 7'de daha mı güvensiz?
Windows 7 kullanıcıyı daha az rahatsız ediypr

UAC kullanıcıları devamlı uyarıp rahatsız etmesiyle meşhur olmuştu. Ayrıca pek çok Windows XP uygulamasını da bozuyordu.

Microsoft da Windows 7'de uyumluluk için UAC'de değişiklikler yaptı. Artık kullanıcıyı pek rahatsız etmeyen ve ek güvenlik sunan UAC, eskisi kadar güvenli değil. Bunu Microsoft da kabul ediyor ve kullanıcılara anti-virüs yazılımı kurmalarını tavsiye ediyor.

Genes "Windows 7'yi ilk kullandığımda hayal kırıklığına uğradım. Vista'daki gibi anti-virüsüm olmadığına dair bir uyarı yoktu. Gizli dosya eklentisi uyarıları yoktu. Anti-virüs kurunca da güncellenmediğine dair uyarılar gelmedi" diyor.

Sözlerinin devamında "Windows 7 kullanım kolaylığı açısından bir gelişme olabilir ama güvenlik açısından yanlış yapılmış. Microsoft'un geliştiricileri kullanım kolaylığı ve güvenlik arasında seçim yaparken daima kullanışlılığı seçiyor" diyen Genes, doğal olarak olaylara bir güvenlik şefinin bakış açısıyla bakıyor.

Microsoft'un Windows 7 UAC ve güvenlik açıklamasını daha önceki haberimizde okuyabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları