VLC Media Player: Yeni 1.0 sürümü

CHIP Online popüler medya oynatıcılarından olan VLC media player'ın 1.0 sürümünü inceliyor.

VLC 1.0 mercek altında

Yaklaşık 10 senelik geliştirme sürecinden sonra VideoLAN projesi, medya oynatıcısının 1.0 final sürümünü indirmeye sundu. CHIP Online yeni sürümün dikkat çeken yanlarını tanıtıyor.

Sade VLC media player, her türlü video ve ses formatını oynatmada tercih edilen en popüler oynatıcılardan biri. Ücretsiz yazılım 1.0 sürümü ile çıtayı yükseltiyor: Geliştiriciler yazılımı yeni oynatma ve kayıt fonksiyonlarına sahip olacak şekilde geliştiriyorlar. Ayrıca önemli formatlarda iyileştirmeler yapıp Blu-ray desteği için temel taşları yerleştiriyorlar.

<strong>VLC 1.0:</strong> Artık indirebilirsiniz.Daha iyi: Oynatma ve kayıt
Kullanıcılar 1.0 sürümünden itibaren video oynatımını daha iyi kontrol edebilecekler. Gelişmiş kontrol çubuğuna kare oynatımı için yerleştirilmiş yeni bir buton ve oynatma hızını değiştirmeye yönelik ek seçenekler esnekliği arttıran yenilikler arasında yer alıyor. Ayrıca artık videolar duraklatma tuşuna basılmasına anında tepki veriyor. Önceki sürümlerde bu sürecin pek akıcı olduğu söylenemezdi.

Artık internetten aktarılan medyaları veya TV yayınlarını tek bir tuşla kaydedebiliyorsunuz. Eski VLC sürümlerinde bu iş için detaylı ayarlar yapılması gerekirken 1.0'dan itibaren sadece çıktı klasörünün seçilmesi yetiyor. Buna ek olarak VLC 1.0 birçok medya türü için zaman ayarlı kayıt (Time-Shift) desteği sunuyor.

<strong>VLC 1.0:</strong> Artık indirebilirsiniz.Kısa bir süre önce oynatılmış dosyalar artık medya menüsünde kendilerine has ayrılmış bir alanda gösteriliyor. Keza Shoutcast, Freebox veya podcast'ler gibi çevrimiçi içeriklere yönlendirme yapan pratik kısayollar da mevcut.

Meta-dosyalarla etkileşimde, altyazılarda yapılan iyileştirmeler ve serbestçe yapılandırılabilir kontrol çubuğu, VLC kullanımını kolaylaştıran diğer geliştirmeler arasında yer alıyor.

Download: VLC media player 1.0

Codec'ler: Birçok yeni format

Codec'ler: Birçok yeni format
Son oynatılan dosyalar için özel bir menü.

Yeni çözücü ve çoklayıcı kaydı sayesinde oynatıcı, selefine göre daha fazla formatla baş edebiliyor. En önemli yeni codec'ler arasında AES3 (SMPTE 302M), Dolby Digital Plus (E-AC-3), True HD/MLP, Blu-Ray Linear PCM ve QCELP (Qualcomm PureVoice) var. Geriye kalan codec'lerde ise iyileştirmeler yapıldı; örneğin Real Video 3.0 ve 4.0 formatı, WMA ses oynatımı ve 5.1/7.1 ses dosyaları.

Bunun dışında VLC artık Matroska konteynırlarında bulunan Dirac, MLP ve RealVideo dosyalarını destekliyor. Ayrıca geliştiriciler ücretsiz video codec'i Dirac sayesinde video dosyalarını akışkan biçimde veya Ogg-konteynırı olarak kaydetme imkânı sunan bir kodlayıcı eklemiş oldular.

Son oynatılan dosyalar için özel bir menü.Deneysel Blu-ray desteği
Windows altında DVB-S ve ATSC kartlara verilen desteğin yanında klasör tabanlı Blu-ray ve AVCHD medya oynatımı için sunulan deneysel destek de ilgi çekici.

Önceki sürümlerde bulunan klavye kısayollarının yanında 1.0 nolu sürümden itibaren oynatıcıyı her türlü uygulamanın içinden yönetebileceğiniz evrensel kısayol tuşları da oluşturabiliyorsunuz. Bunun dışında geliştiriciler skin2-Interface de birçok düzeltme yaptılar. Standart arayüzden farklı, daha şık bir arayüz isteyenler artık daha az problemle karşılaşacak. Oynatma listeleriyle uğraşanlar yeni HTML aktarma özelliğinin değerini bilecek.

Yazılımın yeni sürümündeki yeniliklere grafiksel olarak değerlendirmek isterseniz resim galerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Download: VLC media player 1.0

Okuyucu Yorumları