Vodafone'dan cepte ilk IPv6 testi!

Vodafone, cep telefonunda Türkiye'de ilk IPv6 testini gerçekleştirdi! Detaylar burada...

Cepte IPv6 erişimini sınadı!

Vodafone Türkiye, en son teknolojik gelişmeleri takip ederek, gerçekleştirdiği test çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce LTE testini canlı şebeke üzerinde başarıyla gerçekleştiren Vodafone Türkiye, Türkiye'de bir ilke imza atarak canlı şebekede, piyasada satılan ve IPv6 destekleyen bir cep telefonu üzerinden IPv6 dolaşım testini başarıyla tamamladı.

Gerçekleştirilen testin en önemli özelliği, cep telefonlarında deneyimlenebilmesi oldu. 2 Şubat 2011 tarihinde başlayan ve bir hafta boyunca süren testler süresince piyasada satılan ve IPv6 destekleyen ticari telefonlara IPv6 adresi tahsis edilerek toplam 22 test yapıldı. Test dâhilinde IPv6 adresi tahsis edilen mobil cihazlarla IPv6 ve IPv4 içeriklere erişim gerçekleştirildi.

Yaklaşık 30 yıldır kullanımda olan IPV4 protokolü, dünya genelinde internete bağlı tüm bilgisayarlara numara atanarak adreslenme yapılmasını sağlayan bir sistem. Yaklaşık 4,3 milyar adet numara içeren IPv4 protokolü, bugün Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin verilerine göre, tüm adreslerin tam ve daha etkin kullanılamaması sebebi ile dünya genelinde sayıları yaklaşık 2 milyarı bulan internet kullanıcılarına yetmiyor. Bu sıkıntının araştırmacılar tarafından fark edilmesi üzerine geliştirilerek ilk kez 1998 yılında devreye alınan IPv6 sistemi, özellikle 2007 yılından bu yana IPv4 adreslerinin tükenmeye başlaması sebebiyle küresel teknolojinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor. IPv4 protokolü maksimum 4,3 milyar adet IP numarasına izin verirken, IPV6 protokolü ile bu rakam teorik olarak sonsuz denebilecek bir büyüklüğe ulaşıyor (2128, yaklaşık 340 undecillion veya 3.4×1038 adet IP adresi).

IPv6 adres blokları resmen açıldı

IPv6 adres blokları resmen açıldı

Tüm bu gelişmeleri yakından takip eden Vodafone Türkiye, 2009 yılında RIPE (ICANN Avrupa Bölgesi Temsilcisi Organizasyonu) üzerinden ilk IPv6 adres bloklarını resmi olarak aldı. Kendi iç IP şebekesinin IPv6'ya uyumlu hale getirilmesi çalışmaları sonrası, kendi IPv6 adreslerini tüm dünyaya 18 Ocak 2011'de, Türkiye'den ilk mobil operatör olarak anons etmeye başladı.

Geçtiğimiz Şubat ayının başında internet adreslerinin dağıtımını gerçekleştiren ICANN (Internet tahsisli sayılar ve isimler kurumu) tarafından yapılan açıklamada son IPv4 adreslerinin de dağıtıldığını duyurmuştu. Ülkemizde de "Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi'' kapsamında sürdürülen IPv6'ya geçiş sürecinin, Başbakanlık tarafından geçtiğimiz yılın Aralık ayında yayınlanan genelge uyarınca 31 Ağustos 2013'e kadar tamamlanmış olması gerekiyor. Vodafone Türkiye de bu alanda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, Türkiye'de canlı şebeke üzerinde bu testi başarıyla gerçekleştirdi.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları