Vodafone'dan fiber hız rekoru

Vodafone 400 Gbps'lik fiber teknolojisini Türkiye'de deneyen ilk operatör oldu.

Vodafone'dan fiber hız rekoru

Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasına öncülük etme hedefiyle faaliyet gösteren Vodafone, yeni nesil genişbant teknolojilere yönelik test çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Şirket, Türkiye'de 400 Gbps'lik hızda veri iletimi sağlayan DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing/Yoğun Dalga Boyu Bölmeli Çoklama) teknolojisini fiber altyapısında başarıyla deneyen ilk operatör oldu. Vodafone'un test ettiği yeni DWDM teknolojisi ile fiber altyapıda spektrum verimliliği artırılarak yüksek veri taşıma kapasitesine ulaşılabiliyor. Planlama ve işletim esnekliği sağlayan bu sistem sayesinde şebeke kapasitesi ve güvenilirliğinin yanı sıra müşterilere sunulan hizmet seviyesi de artırılabiliyor.

Spektrum verimliliğinde %165 artış

Vodafone'un İstanbul Tuzla'daki Santral Merkezi'nde 17 Haziran 2015 tarihinde noter huzurunda yapılan testlerde, İstanbul Tuzla ve Ankara Pursaklar Santral Merkezleri arasındaki 563 kilometrelik fiber kabloda kurulu bulunan Huawei OptiX OSN9800 DWDM sistemleri üzerinden 75 Ghz / 100 GHz bant genişliğinde 400 Gbps'lik kapasite taşındı. Vodafone'un mevcut fiber altyapısında bant genişliği 50 GHz olan her bir optik kanalda 100 Gbps'lik veri hızına ulaşılırken, test edilen yeni teknoloji ile birlikte 75 GHz'lik her bir optik kanalda 400 Gbps'lik veri hızına ulaşılabiliyor. Böylece, fiberde spektrum verimliliği %165 artırılarak bir çift fiber kabloda toplam 21,2 Tbps'lik kapasite taşınabiliyor.

Ara Yıldızlı: "Fiber ağımızı 16 bin 700 kilometreye çıkarıyoruz"

Dijital dönüşümde fiber ve genişbant yatırımlarının önemli yer tuttuğunu belirten Vodafone Türkiye Şebeke ve Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Ara Yıldızlı, yeni fiber testi hakkında şunları söyledi:

"Vodafone Türkiye olarak, fiber yatırımlarımıza büyük önem veriyoruz. TEİAŞ'tan kullanım hakkını aldığımız fiber hatlarla fiber ağımızı güçlendirdik. Yapımı süren yeni hatlarla birlikte fiber ağımızı bu mali yılın sonunda 16 bin 700 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Bir yandan da abonelerimizin hayatına değer katacak ilave hizmetler sunmak üzere şebekemizde yeni teknolojileri denemeye devam ediyoruz. Son olarak, fiber altyapıda spektrum verimliliğini artırarak yüksek veri taşıma kapasitesine ulaşmayı mümkün kılan yeni 400 Gbps DWDM teknolojisini başarıyla test ettik ve Türkiye'de bu testi yapan ilk operatör olduk."

"Fiber altyapı yatırımlarımızı sürdüreceğiz"

Günümüzde gerek mobil gerek sabit genişbant uygulamalarına talebin hızla artması sonucunda veri trafiğinin her geçen gün arttığına işaret eden Yıldızlı, "Yeni nesil genişbant teknolojilerle birlikte video ve TV gibi yüksek veri hızı kullanan servislere olan talepler de artacak. Bu kapasite talebinin karşılanması için fiber şebekede yüksek servis mevcudiyetini sürdürmek üzere ileri koruma mekanizmalarının kullanılması ve gerekli yedek kapasitelerin sağlanması gerekiyor. Bu bağlamda, artan kapasite gereksinimlerini karşılamak üzere fiber altyapı yatırımlarının da artması önem taşıyor. Vodafone Türkiye olarak, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de fiber altyapı yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz" dedi.

Okuyucu Yorumları