Volkswagen'in elektrikli araçlarından birini almak istiyorsanız, bu haber sizi fazlasıyla üzebilir

Volkswagen, elektrikli araçları konusunda çok iddialı olsa da, 2022 yılı için durum pek parlak görünmüyor.

Volkswagen'in elektrikli araçlarından birini almak istiyorsanız, bu haber sizi üzebilir

Hacimsel olarak dünyanın en büyük ikinci elektrikli araç üreticisi olan Volkswagen, kalıcı tedarik zinciri sıkıntılarının küresel üretim üzerindeki etkileri nedeniyle bu yıl ABD ve Avrupa'da pille çalışan modellerinde sıkıntı yaşıyor. Şu anda VW tarafından üretilen herhangi bir tam elektrikli araç bulmak neredeyse imkansız.

Porsche, Audi ve Škoda gibi markaları içeren Wolfsburg merkezli grup, Ukrayna'da üretilen yarı iletkenler ve kablo demetlerinde yaşanan sıkıntılara rağmen 2022'nin ilk üç ayında dünya çapında 99.000'den fazla elektrikli model sattı. Pazar lideri Tesla ise aynı çeyrekte bu sayının üç katından fazlasına ulaştı.

Ancak VW patronu Herbert Diess, talebin güçlü kalması nedeniyle şirketin Batı Avrupa'da 300.000 elektrikli otomobil sipariş birikimi olduğunu söyledi. Avrupa ve ABD'de sipariş veren müşterilerin elektrikli modellerini 2023'ten önce teslim almayacaklarını da sözlerine ekledi.

Diess, "Elektrikli araçlarda çok yüksek sipariş listelerimiz ve sipariş alımımız var" dedi ve ekledi: "Bu, pazarlarda son derece iyi karşılanan ID.3, ID.4 Audi modellerini tüm modellerimizi içeriyor, Škoda modelleri de Avrupa'da çok iyi karşılanıyor. Temelde Avrupa'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde elektrikli araçlarımız tükendi. Ve Çin'de, gerçekten hızlanıyor."

VW, Tesla'yı yakalamaya çalışırken bir bütün olarak 2022 için toplamda yaklaşık 700.000 elektrikli araç satışı hedefliyordu. Ancak, özellikle VW'nin en büyük pazarı olan Çin'de üretim engellendi ve burada koronavirüs karantinaları nedeniyle ilk çeyrekte sadece 28.800 elektrikli otomobil satıldı.

Bu satış sayıları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre dört kat daha yüksek olsa da, VW'nin 2022'de Çin'de en az 140.000 elektrikli otomobil satma hedefine ulaşmasını zorlaştırıyor. Otomobil üreticisi, geçtiğimiz yıl ülkedeki elektrik satış hedeflerini yakalayamamıştı.

Otomobil üreticileri için zorlu süreç

Küresel ekonomi artan hammadde fiyatlarından ve Ukrayna'daki savaştan zarar görmeye devam ederken, otomobil endüstrisinin yıl için genel satış tahminleri son haftalarda düştü. Avrupa'nın en büyük otomobil parça tedarikçisi Bosch, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2022'de satılan 88 milyon otomobilin önceki tahminine "Çin'deki koronavirüs pandemisinin olumsuz etkileri ve devam eden çip kıtlığı" nedeniyle "muhtemelen ulaşılamayacağını" söyledi.