Voyager 1: En eski Uzay kahramanı!

NASA'nın 35 yıl önce uzak gezegenleri keşfetmek için fırlattığı Voyager 1 bakın şimdi nerede...

En eski Uzay kahramanı!

"Sounds of Earth" (Dünya Sesleri) albümünü uzak yıldızlara taşıyan Voyager 1, güneş sistemimizin sınırına yaklaşmak üzere. Voyager 1'ın görevi başka gezegenlerde yaşayan (ve mümkünse kartuşlu teyp sahibi) uygarlıklar bulmak.

8GB'lik basit bir iPod Nano'dan 100.000 kat daha zayıf olan Voyager 1, 5 Eylül 1977'de, yani bundan 35 yıl önce uzak gezegenleri keşfetmek üzere uzaya fırlatılmıştı. 68 KB hafızaya ve kartuşlu (8-track) teybe sahip araç, şu anda güneş rüzgarlarının sistemin dışındaki gaz ve toz bulutuna çarparak yavaşladığı bölgede, diğer bir deyişle güneş sistemimizin sınırının yakınlarında. Bu bölge güneşten 11,3 milyar mil uzaklıkta.

John Hopkins Üniversitesi uzay fizikçilerinden Robert Decker ve arkadaşları, Voyager 1'in bu bölgeyi bir yıl içinde terk ederek güneş sisteminin dışına çıkacağını düşünüyor. Sistemin uç noktaları hakkında çok az bilgi olduğu için Voyager'ın hala göndermeye devam ettiği verileri anlamlı hale getirmek araştırmacıları oldukça zorlayan bir iş ama Voyager, görevine sadık bir şekilde üzerindeki dört ölçüm cihazından veri göndermeye devam ediyor. Anteni aşağı yukarı bir buzdolabı ampulü gücünde olan Voyager 1'e dünyadan gönderilen komutların ulaşması 17 saat sürüyor.

Okuyucu Yorumları