Voyager 2 Yıldızlarası Uzaya Adım Attı

1977 yılında fırlatılan Voyager 2, Güneş Sistemi dışına çıkan ikinci insan yapımı obje olmayı başardı!

Voyager 2 yıldızlarası uzaya vardı

Geçtiğimiz gün insanlık tarihinde büyük bir olay gerçekleşti: Tarihte ikinci kez insan yapımı bir obje, Güneş sistemi dışına çıktı.

Voyager 2 Yıldızlarası Uzaya Adım Attı

Voyager 2, artık güneş sisteminin dışında. NASA, Amerikan Jeofizik Birliği'nin Washington'da yaptığı basın toplantısında Voyager 2 hakkında merak edilen detayları paylaştı.

NASA, Voyager 2 ve Voyager 1'i -Voyager 2 daha önce olmak üzere- 1977'de fırlattı ve görevin amacı Jüpiter, Satürn ve ötesini araştırmaktı. İki araç dış gezegenler hakkında çok önemli bilgileri toplayarak ilerledikçe görevin kapsamı da yıldızlararası uzaya doğru genişledi.

Voyager 1, Plüton ve diğer dış gezegenlerin de ötesine geçerek yıldızlararası uzaya 2013 yılında girdi ve beş yıl sonra Voyager 2 de Voyager 1'in yıldızlararası uzaya girdiğinde aldığı sinyallere benzer dalgalar kaydetmeye başladı. Bu dalgaların kaydedilmesi ile bilim dünyası Voyager 2 için de geri sayıma başlamış oldu.

Yıldızlarası uzayın habercisi olan kozmik dalgaların bulunduğu alan olan Heliosfer, Güneş'e ait en dış katman olarak biliniyor ve Voyager araçlarını söz konusu kozmik parçacıklara ve manyetik dalgalara karşı koruyordu. Araçların heliosferi geride bırakarak yıldızlararası uzayın kozmik parçacıklarına maruz kalması, Heliopause olarak nitelendiriliyor. Voyager projesinden sorumlu bilim insanı Ed Stone, Voyager 2'nin Ekim ayında benzer sinyaller almasının ardından yaptığı açıklamasında uzman görüşünü ortaya koyarak "Henüz o noktaya gelmedik." sözlerini kullanmıştı.

Görünüşe bakılırsa Stone'un bahsettiği noktaya geçtiğimiz gün varıldı. Doğrulama, araca ait Plazma Bilim Deneyi olarak isimlendirilen alıcı parçaları tarafından algılanan sinyaller doğrultusunda yapıldı ve sensörler, 5 Kasım'da aracın Heliosfer'de ilerleme kaydetmesiyle birlikte Güneş rüzgarlarından alınan kozmik parça seviyesinin en düşük noktasını kaydetti.

Voyager 2, an itibariyle Güneş'ten 17 milyar kilometre uzaklığa ulaştı ve her saat bu mesafe 55 bin kilometre daha artıyor. Araç, yıldızlararası uzaya girmiş olsa da hipotetik olarak Güneş'in çevresinde bulunduğu düşünülen Oort Bulutu ve beraberindeki gök cisimlerinin bulunduğu bölgeye girerek Güneş Sistemi'nin sınırlarını geride bırakmış değil. Söz konusu Oort Bulutu, Güneş'in kütleçekimi dahilinde bulunuyor ve Voyager 2'nin bu alana girmesi önümüzdeki 300 yıl boyunca gerçekleşmeyecek. Voyager 2'nin bu bölgeyi geride bırakması da çok daha uzun bir süre -tahminen 30.000 yıl- alacak.

Voyager 1 ve 2 görevleri sayesinde yıldızlararası uzayın çalışılmasına devam edileceğini bildiren NASA çalışanı ve Voyager Proje Yöneticisi Suzanne Dodd'un raporu şu şekilde:

"İki Voyager aracının da bu kilometre taşını geride bırakmayı başaracak kadar uzun bir süre boyunca operasyonel kalabilmiş olmasını hepimizin sevinçle karşıladığını düşünüyorum. Bu, hepimizin beklediği şeydi. Şimdi ise bu iki aracın helopozun ötesinde bulunması sayesinde neler öğrenebileceğimizi merakla bekliyoruz."

Okuyucu Yorumları