Vücudunuzda dolaşan robotlara hazır olun...

Nano-teknolojinin son harikası: Damarlarımızda gezinen minik robotlar artık hayal değil...

Robotlar içimize giriyor!

Tıbbın, özellikle de cerrahinin en zorlandığı konulardan biri, son derece ince ve hassas damar dolaşımı ve doku yapısına sahip insan vücudunun belli bölümlerinde ortaya çıkmış sorunları gidermektir. Hastalar için de son derece riskli olan bu tip operasyonlarda en ufak bir hata damar dokusuna zarar verebilir ve bir kanama başlatabilir. Fakat artık bu derece hassas noktalara ulaşmak için insanların yeni bir yardımcısı var; nano-robotlar.

Bilim adamları sonunda milimetrenin sadece dörtte biri büyüklüğünde olan ve başelektrik olarak da bilinen pizoelektrik ile çalışan nano-robotları tıbbın hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Nano robotların en büyük sorunu, çok küçük olmalarından dolayı enerji kaynaklarını yanlarında taşıyamamaları. Bilim adamları, bu yeni nano-robotları insan damarlarındaki kan akışının meydana getirdiği kinetik enerjiyi kullanarak hareket edebilecek şekilde tasarladı.

Son derece küçük ve enerjisini kan akışından elde edecek robotlar önce hayvanlar üzerinde denenecek. Başarılı olduktan sonra insanlar üzerinde kullanılmaya başlanacak. Nihai amaç ise, beyin gibi, bilinen cerrahi yöntemler ile daha önce ulaşılamayan alanlara gidebilecek olan bu nano-cerrahları dünya çapında yaygınlaştırabilmek.

Okuyucu Yorumları