Wannacry, Araştırmacıların Çözümünü Yendi

200 binden fazla bilgisayara bulaşan ve ciddi bir tehlikeye dönüşen fidye yazılımı, araştırmacıların bulduğu geçici çözümü yendi!

Wannacry çözüm dinlemedi!

Fidye yazılımı "Wannacry"ın dünya çapında alıkoyduğu bilgisayarların sayısı 200.000'i aşmış bulunuyor. Güvenlik araştırmacıları, sorunu çözmenin yollarını arasalar da zararlıdan etkilenen bilgisayarların sayısı artmaya devam ediyor.

Bu sırada Microsoft, kullanıcılarına Mart'ta yayınladığı yamayı indirmelerini tavsiye ederken Windows XP, Windows 8 ve Windows Server 2013 gibi desteklenmeyen işletim sistemleri için yama yayınladı.

Saldırıdan korunmak için sisteminize yönelik güncellemeyi/yamayı indirmek yeterli ancak araştırmacılar, yamayı indiremeyenler için geçici bir yol buldular. Bir güvenlik araştırmacısı, zararlının sistemi ele geçirmeden önce ulaşmaya çalıştığı alan adını kaydettirdi. Araştırmacı, bu sayede zararlıya durma talimatı verip, dosyaları şifrelemesini engelleyebildi.

Bununla birlikte bu geçici yöntem, etkisini yitirdi bile. "Wannacry"ı geliştiren kişiler, zararlı üzerinde yaptıkları değişiklikle bu çözümü devre dışı bıraktılar. Bunun sonucu olarak etrafta dolanan Wannacry'ların çoğu, bu çözümü kabul etmiyor veya araştırmacının keşfettiği alan adından başka bir yere ping gönderiyor.

Durumun ciddiyetini sürdürdüğünü göz önünde bulundurursak, antivirüsünüzün tanımlamalarını en son sürüme güncellemenizi ve Microsoft'tan en son güncellemeleri hızla almanızı tavsiye ediyoruz.

Okuyucu Yorumları