Wannacrypt, Çin'de 100.000'lerce PC'yi Etkiledi!

Tehlike saçan fidye zararlısı Wannacrypt, bir güvenlik firmasına göre Windows Update'i pek sevmeyen bu ülkede inanılmaz sayıda PC'yi etkiledi!

Wannacrypt, en çok onları vurdu!

Cuma günü dünya çapındaki şirketlerin, üniversitelerin, devletlerin, hastanelerin ve normal kullanıcıların bilgisayarlarını ele geçiren fidye yazılımının bir sonraki iş gününde, yani Pazartesi günü nasıl bir etki oluşturacağı merak ediliyordu.

Saldırının ölçeği henüz tam olarak bilinmese de güvenlik firması Qiho 360, zararlının Çin'de ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunun ipucunu verdi. Firmaya göre zararlı, Çin'in yüksek eğitim kurumlarında, üniversitelerde, hükümet ofislerinde "yüz binlerce" bilgisayarı etkiledi. Petrochina, ağındaki petrol istasyonlarının bağlantısını kesmek zorunda kaldı ve bu nedenle ödemelerin büyük kısmı, hafta sonunda nakit olarak yapıldı.

Saldırı diğer Asya ülkelerini de ciddi biçimde etkiledi. Endonezya'da ödeme ve kayıt sistemleri çöken hastanelere rastlandı. Teknolojinin adeta kalbinin attığı Japonya'daki Hitachi'nin eposta hesapları ele geçti.

Saldırının kaynağı henüz bilinmiyor ancak sorumlu olarak birçok parmak, siber silah üretmek üzere açık biriktiren hükümetleri gösteriyor. Bu parmaklardan birinin sahibi olan Microsoft, dünkü açıklamasında saldırının sorumlusunun NSA olduğunu ima etmişti.

Okuyucu Yorumları