Web Artık Daha Canlı

Yeni Flash çıktı. Artık çekici animasyonların yanında çok sayıda kullanışlı fonksiyonu da beraberinde getiriyor.

Web Artık Daha Canlı

Geçtigimiz yil sadece Türkiye’de degil dünyada da, IT sektörü harcamalarinda ciddi düsüslerin yasandigi bir yil oldu. Firmalar, daha az IT yatirimindan daha iyi sonuçlar almayi arzu eder hale geldiler. Bu gelismeye internet uygulamalari açisindan baktigimizda, IT yöneticilerinden beklenen internet uygulama gelistiriminde yatirimin geri dönüsünü hizlandirmalari, gelistirim projelerinin maliyetlerini düsürmeleri ve IT altyapilari yatirimlarindan daha fazla geri dönüs saglanmasi oldu.Web’e Flash’la hareket kazandiran Macromedia, geçtigimiz ilkbahar mevsiminde bu amaca yönelik, yani web’den sonuç almaya odakli yeni bir ürün platformunu duyurdu.

Yatirimin geri dönüsü ve kullanici deneyimi
Bir firma için bir yatirimdan elde edilmesi gereken geri dönüsün ölçülebilecegi birçok nokta olabilir. Internet uygulamalarinda yatirimin geri dönüsünün ölçülebildigi önemli kistaslardan biri, kullanici deneyimidir. Web simdiye kadar, sörf yapmak, gezmek ve bilgi edinmek için, yazilan uygulamalari kitlelere yaymak için mükemmel bir ortam sundu. Ancak bunu basari ile gerçeklestirirken, yeterli kullanici deneyimi saglamada hep eksik kaldi. Web uygulamalari için saglanan kullanici deneyimi, kapsamli uygulamalarda sevimli bir kullanici arayüzü sunmayi basaramadi.

Bu kullanissizlik, zayif etkilesim ve kafa karistiran kullanici arayüzleri, firmalarin is ortaklari ve müsterileri tarafindan gerçeklestirilebilecek is hacimlerini kisitladigi için, maliyetlerini yükseltti. Bu durum, dahili uygulamalarin verimliligine ve firmalarin web’in düsük maliyetli yayim ortamindan faydalanmalarina da büyük ölçüde engel oldu. Firmalar web üzerinde yeteri miktarda kullanici deneyimi saglayan uygulamalar sunamadiklari için, hala bildik istemci/sunucu tarzi uygulamalara inanilmaz paralar harciyorlar. Macromedia MX platformu bu darbogaza bir çözüm getirmeyi hedefliyor. Bu çözümü daha iyi anlamak için, internet çözümlerinin gelisimine bakmak gerek: Baslangiçta düz HTML ile bilginin yayinlanmasi ve yayilmasi hedefleniyordu, HTML hala var ancak statik HTML hizla yerini sunucu tarafinda uygulama gelistirimine ve kullanici tarafinda zengin içerige birakti.

Macromedia MX, yeni bir adim atmak için bir firsat taniyor.Web’in yayimindaki kolayligi ortadan kaldirmadan, uygulamalarin islevselligi ile zengin içerigin etkilesimini birlestirmek programin en önemli islevlerinden. Zengin içerikle kast edileni anlamanin, birkaç örnekle çok kolaylasacagini düsünüyoruz. Örnekler, MX ürünleri ile gerçeklestirilen ilk uygulamalardan seçildi. Bir finansman kurulusu olan ETrade, web sitesini Flash MX ile yeniden insa ederek, müsterilerinin aninda fiyat alabilmelerini sagladi ve böylece kullanici deneyimini artirdi. ETrade, tüm sayfanin yenilenmesini gerektirmeyecek sekilde hisse degerlerini tarayan bir grafik (Flash) arayüzü hazirladi. Bu sekilde tarayici ile sunucu arasinda akan bilgi 100K’dan 2K’ya düsürüldü ve son kullanicinin fiyat sorgulamasina karsilik verme süresi, 20 saniyeden 2 saniyeye düstü. Sonuç olarak, yogun trafik alan ETrade firmasi, internet baglantisi için çok daha düsük bir ücret ödemeye basladi ve sitesine giren son kullanicilar daha iyi bir deneyim elde ettiler. (http://www.etrade.com) Diger bir örnek için de Broadmoor sitesi verilebilir. Broadmoor oteli, zengin kullanici deneyimine dayali olarak gelistirdigi internet uygulamasi ile otel rezervasyon sistemini çok daha verimli hale getirmeyi basardi.

Daha önce HTML tabanli olarak devrede olan sistem, tüm otel sitelerinde rastlanan türde doldurulmasi gereken çok sayida form ve okunmasi gereken birçok yazi içeriyordu. Nitekim, rezervasyon yapma niyeti ile siteye giren kullanicilarin yüzde 85’i rezervasyon yapmayi basaramadan veya sikilarak sistemi terk ediyordu. MX ürünleri ile gerçeklestirilen yeni site ile tüm rezervasyon sistemi tek bir görsel ekrana indirildi. Sonuç, artik rezervasyon sistemine giren 100 kullanicidan 95’i rezervasyon yapabiliyor. Ortalama rezervasyon süresi de 3 dakikadan 1 dakikaya düstü. (http://reservations.broadmoor.com/oneScreen.cfm)

Macromedia MX ailesinin yeni üyeleri ve kullanim amaçlari
Örneklerdeki gibi zengin bir internet uygulamasi gerçeklestirmek için 3 elemana ihtiyaç var. Macromedia MX bu 3 elemani birlestirmis. Bu üç elemandan birincisi, zengin istemci...

Zengin istemciler, HTML tarayicilarin ve cihazlarin yeteneklerini genisleterek daha fazla etkilesim saglarlar. Aslinda zengin istemciler, HTML’in yerini almiyor, ancak uygulamalarin tarayicilarda yapabilecekleri seyleri artiriyor. Macromedia’nin sahip oldugu Flash Player bu konuda çok önemli avantajlar sunuyor. Günümüzde web tarayicilarinin çogu Flash Player’a sahip. Macromedia, birçok donanim ve yazilim üreticisi ile anlasma yaparak Flash Player’in Microsoft XP gibi isletim sistemleri, Nokia’nin yeni jenerasyon cihazlari ve Sony Playstation’lar ile birlikte verilmesini saglamis.

Ikinci anahtar eleman, etkin kullanici deneyimlerini programlamak için gereken sunucu teknolojileri... Yeni Macromedia ürün ailesinde, Flash uygulama gelistirimi için ileri seviye destek içeren, IBM websphere gibi Java sunucular ve Microsoft .NET üzerinde çalisan açik bir mimariye sahip sunucu yazilimi Coldfusion MX’in yepyeni bir sürümünü bulunduruyor. Birçok firma uygulamalarini Coldfusion üzerinden sunuyor. Yeni ürün, açik mimariyi desteklemeyip, çesitli platformlardaki gelistiricilere güç kazandiriyor. Üçüncü eleman, gelistirim araçlari... Uygulama gelistiricileri, yeni jenerasyon internet uygulamalarini hizla ve kolayca gelistirmek için bu araçlara ihtiyaç duymaktadir. Macromedia Dreamweaver MX, Macromedia’nin gelistirim araçlari stratejisinin merkezini olusturuyor. MX sürümü, Dreamweaver ile diger MX ürünleri arasinda daha siki bir entegrasyon sagliyor. Yeni Dreamweaver MX sürümü, gelistirim takimlarinin hepsinin güvenilir web siteleri ve internet uygulamalarini hizlica yapmalarini saglayacak sekilde güçlü ve açik bir platform olusturuyor. Dreamweaver, web profesyonellerinin halen kullandigi bir platform. Bu sürümle, en gelismis web site gelistirim araci alinarak web uygulamalari ve zengin internet uygulamalari için en uygun araç haline getirilmis. Gelistirim araçlari stratejileri içinde ikinci anahtar ürün Flash MX... Flash MX, Dreamweaver MX gibi internet uygulamalari için birçok güçlü yeni özellik içeriyor. Macromedia Flash yazarlik ortami çok sayida kullaniciya sahip. Yeni Macromedia Flash MX sürümü ile bu kullanicilarin sagladigi etki artirilarak, Flash’i kullanmak isteyen yeni uygulama gelistiricilerine yeni bir kapi açiliyor. Dreamweaver MX, Flash MX ve Fireworks MX, Freehand’in MX entegrasyonu saglayan ara sürümü 10.0.1 ile birleserek Macromedia Studio MX adinda bir Studio paketi halinde sunuluyor. Macromedia Flash Player’in sagladigi zengin istemci teknolojisi, Coldfusion’in sunucu teknolojisi ve Macromedia Studio MX içerisindeki gelistirim araçlari hep birlikte zengin internet uygulamalari insa etmek için gerekli ürün ailesini tamamliyor...

Web tasarim maliyetini üretkenlikle azaltmak Simdi tekrar basta belirttigimiz, sonuç alma, maliyetleri düsürme ve altyapiyi verimli kullanma noktasina dönelim. Macromedia MX ürün ailesi, is uygulamalari gelistiricilerini daha üretken hale getirmek üzere tasarlanmis. Hizli gelistirim açisindan bakarsak, yeni ürünlerin her biri, gelistirimi daha hizli ve daha kolay yapmaya odakli önemli islevsellikler içeriyor.

Mevcut altyapiyi en iyi sekilde kullanmak
Macromedia MX ailesinin ürünleri siki entegre olmanin yaninda, mevcut IT altyapisi ile çalisacak ve endüstri standartlarini destekleyecek sekilde tasarlanmis. Böylece Macromedia MX ürünleri ile çalisma tarzinizi degistirmeden ve kendinizi kisitlamadan çalisma imkanina sahip olabilirsiniz. Macromedia MX’de varolan runtime teknolojisi, Flash zengin istemci ve Coldfusion’in yazarlik ortami ile birlikte, güvenilir bir deneyim katmani olusturuyor. Bu iki ürün, bagimsiz olarak da kullanilabilir. Coldfusion kullanmadan Flash, Flash kullanmadan Coldfusion kullanilabilir. Bugün endüstri standartlarina baktiginizda, kurumlarda entegrasyona dogru giden bir egilimi görürsünüz. Macromedia MX ailesi bu egilimi destekliyor.

MX ürünleri Microsoft’un .NET platformuna da destek veriyor. Dreamweaver’in içinde bulunan ASP.NET araçlarindan özgün Flash entegrasyonuna kadar bunu görmek mümkün. Java ortami için de destek mevcut. Dreamweaver MX JSP gelistirimi için tam destek veriyor. Coldfusion MX, IBM Wepsphere ve Sun iPlanet gibi bilinen Java sunucularin üzerinde çalisabilen özgün bir Java mimarisine sahip. XML destegine de sahip olan MX ürün ailesiyle XML dokümanlari yazabilir, uygulamanizda XML kullanabilirsiniz. Sonuç olarak, web servisleri ile çalisabilecek sekilde tam destege sahip Macromedia MX’le web servislerini kullanabilir ve ürünlerinizi yayinlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları