Web'in yaratıcısı, izlenilmek istemiyor

Tim Berners, kullanıcıların internetteyken iz bırakmamalarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

İzlenmek İstemiyorum

Web'in yaratıcısı Tim Berners, kendi ISP'sinin gezdiği web sayfalarında iz bırakmasını istemediğini ifade ediyor ve ekliyor: "Ben kanserle ilgili internet üzerinden pek çok araştırma yaparken, bu bilgilerin sigorta şirketime ulaşıp ulaşmadığını bilmek isterim; onlar benim bu tür kaynakları dolaştığımı öğrendiklerinde sigorta primimin %5 oranında artması sözkonusu, çünkü dolaştığım sitelerden bir şekilde haberdar oluyorlar. Web geçmişim, datalarım bana ait. Bunu üçüncü bir kişi bilemez. Eğer web geçmişim birine lazım olursa, gelip benle görüşmeli bunu önce. Ben de böyle bir şeyin bana ne getireceğini düşünürüm o zaman. Ama benim iznim olmadan bu verilerimin öğrenilmesini kabul edemem."

Phorm tarafından yaratılan online reklam sistemi, online reklamcılık trendini yukarılara çekiyor. Ancak bu tür reklamlar, kişisel bilgileri ve kişilerin web alışkanlıklarını kullanarak reklamını hedef kitleye ulaştırıyor.

Sosyal network sitesi Facebook da reklam sistemi yüzünden bu yönde ağır eleştiriler alıyor.

Tim sözlerine şöyle devam ediyor: "Bana internet hizmetini sunan Internet servis sağlayıcım (ISP)'ın evime gelen su hizmetinden bir farkı yok. Benim ISP'm hangi web sitelerime girdiğime bakmaz, kayıt tutmaz. Bence tüketici hakları bu durumda çok önemli. Kullanılan bu sistemlerin sonuçlarını henüz görmedik. Facebook da bu anlamda iyi bir örnek. Ancak Facebook, kullanıcılarını daha en başında kişisel bilgilerinin sisteme girilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Şöyle düşünün, internet üzerinden yaptığımız yazışmalarımızın, girdiğimiz web sayfalarının ebeveynlerimizce bilinmesi sizce ne kadar hoş olurdu?"

Okuyucu Yorumları