Web sitelerine yakın takip

Basit bir yardımcı araç sayesinde, dilediğiniz web sitesinde gerçekleşen değişiklikleri kolayca takip edebilir, böylelikle en son gelişmelerden ve içerik değişikliklerinden herkesten önce siz haberdar olabilirsiniz.

Web sitelerine yakın takip

Diğer yandan, bu yönteme sadece gerektiğinde başvurmanızı öneriyoruz. Aksi halde site yöneticisi aynı kaynaktan sık ve sürekli tekrarlanan istekler nedeniyle saldırı altında olduğunu düşünerek bağlantınızı geçici veya kalıcı olarak engelleyebilir.

Belli bölümleri kontrol etmek istediğinizde de yardımınıza koşuyor

Bazen bir web sitesinin tamamının değil, sadece belli bir bölümün güncellenip güncellenmediğiyle ilgileniyor olabilirsiniz (tablolar, veri satırları, başlıklar vb). WebMon sayesinde bunu da gerçekleştirmek mümkün.

Bunun için, yeni bir web sitesi eklediğinizde açılan seçenekler bölümüne gelmeniz gerekiyor. Hazır eklenmiş siteler için listeden site adına sağ tıklayıp Modify seçeneğini seçerek bu pencereye ulaşabilirsiniz. Bu pencerede, aşağıda Specify content to check diye bir düğme yer alıyor. Bu düğmenin üzerine tıklayın.

Açılan yeni pencerede kısa bir yüklemenin ardından siteye ait HTML kodu görüntülenecektir. Şimdi Start checking ve Stop checking seçeneklerini sırayla From the following text ve At the following text konumuna getirin. Daha sonra aşağıda yer alan Find butonuyla HTML kodunda güncellemesini takip etmek istediğiniz bilginin olduğu yeri arayın. Örneğin site içinde “Maç Sonuçları” başlıklı bir tablonun güncellenip güncellenmediğiyle ilgileniyorsanız, arama kutusuna “Maç Sonuçları” yazın.

Aradığınız konumu bulduğunuzda, bunun olduğu satırın üstündeki satırı From the following text, altındaki satırı At the following text yazılı boşluklara kopyalayın. Bunu yaparken bulunduğunuz konuma yönelik ortak ve ayırıcı ifadeleri seçmiş olmaya özen gösterin. Yani sayfa içindeki her tablonun başında bulunabilecek türden tablo belirteçlerini seçmekten kaçının, ayrıca seçtiğiniz belirteç satırının güncelleme sonrasında değişmeyeceğinden emin olun. Aksi halde kontrol sırasında yanlış bir bölgenin dikkate alınmasına veya aranan bilginin bulunamamasına bağlı olarak hata oluşmasına neden olabilirsiniz. Anlatmak istediğimizi sadece okuyarak gözünüzün önünde canlandırmak zor olabilir; bunun için birkaç deneme yapmanız gerekecek.

Güncellenen sayfanın tarayıcınızda otomatik olarak görüntülenmesi

Tüm bu ayarları yaptıktan sonra işin amacına gelelim. Takip ettiğiniz sayfalar güncellendiğinde nasıl haberdar edileceksiniz? Program bunun için normalde küçük bir uyarı kutusu kullanıyor. Tools / Preferences / Update Alerts altından bu uyarı penceresinin 8 saniye sonra otomatik kapanmasını sağlamak veya siz ilgilenene kadar sürekli ekranda tutmak elinizde. Normalde siteyi açmak için uyarı penceresine tıklamanız gerekiyor, ancak programın ayarlarında web sitesini uyarı penceresine tıklamadan otomatik açma seçeneği yok. Eğer sitenin güncellendiğinde hemen açılarak karşınıza gelmesini istiyorsanız, küçük bir ipucunun yardımıyla bu işi de halletmek mümkün. Bunu sağlamak için öncelikle Tools / Preferences / Web Browser ayar penceresinden Use the system default web browser seçeneğini seçin ve altındaki Open new window yazılı kutuyu işaretleyin.Ardından Tools / Preferences / Update Alerts bölümüne gelin. Aşağıda Run the following command when an update found kutusunu işaretleyerek etkinleştirin. Açılan satır boşluğuna kullandığınız tarayıcının çalıştırma yolunu yazın ve sonuna “%1” ekleyin. Yani şuna benzer şey bir şeyler yazmanız gerekiyor:

C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe %1

Böylece sitenin güncellendiği anlaşıldığında hemen yeni bir tarayıcı penceresi açılacak ve site karşınızda belirecektir.

Çeşitli amaçlara yönelik olarak çok sayıda sitenin takibi çoğumuza zor bir uğraş gibi gelse de,WebMon bu işin yükünü sırtınızdan almak için hazırlanmış harika bir yardımcı. İşin belki de en güzel tarafı, bunun için sizi bir bedel ödemeye zorlamıyor oluşu.

Levent Daşkıran
[email protected]

Bu menüyü kullandığınızda, güncelleme takibi yapmak istediğiniz web sitesinin adresini yazabileceğiniz bir pencereyle karşılaşıyorsunuz. Sayfanın tam adresini girdikten sonra program sayfanın o anki halini İnternet üzerinden alarak karşılaştırmada referans olarak kullanmak üzere kaydediyor. Bu kısa işlemin ardından gelişmiş ayarları yapabileceğiniz bir pencereyle karşılaşıyorsunuz. Bu penceredeki ayarların yardımıyla kontrol sıklığını değiştirmek, sitenin arabirimde görüntülenecek olan ismini belirlemek veya sitenin sadece belli bir bölümünün güncelleme takibi sırasında dikkate alınmasını sağlamak elinizde.

Sayfaların denetlenme sıklığını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz

Güncelleme sıklığının kontrolü, site adının görüntülendiği ayar penceresinin altında yer alan çubuklarla sağlanıyor. Bu çubuklar yukarıdan aşağıya sırayla dakika, saat ve günü ifade ediyorlar. Bunları bir arada kullanarak “2 gün 12 saat 5 dakika” gibi ayrıntılı bir denetleme sıklığı tanımlayabilmek de mümkün.

Zaman seçenekleri arasında saniye yok, seçebileceğiniz en kısa aralık ise bir dakika. Oysa bazen öyle durumlar oluyor ki,web sitesinde güncelleme olup olmadığını birkaç saniyede bir kontrol etmek gerekebiliyor. Örneğin kullanıcı sayısı kısıtlanmış bazı forumlarda, birkaç kullanıcının üyeliğinin silinip açılan boşluğu yenilerinin doldurması bazen bir dakikadan az bir zamanda olup bitiyor.

Güncelleme kontrolünde saniyeleri işin içine katmanın tek yolu, siteyi programa kaydettikten sonra güncelleme kontrolü sıklığını bir dakikaya ayarlamak ve ana penceredeki site kaydından beş-on kopya oluşturmak. Böylece ilk sıradaki sitenin tekrar kontrolü için aradan bir dakika geçmesini beklerken, bu arada aynı sitenin oluşturduğunuz kopya sayısı kadar yeniden denetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu süreç daha sonra zincirleme olarak kendini tekrar edecektir. Böylece, bir dakikadan az bir zamanda siteyi defalarca denetlemiş olacaksınız.

İnternet üzerinde yer alan çoğu sitenin sürekli değişen dinamik içeriği, günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz bilgi ve fırsat akışını sağlamakta bize yardımcı oluyor. Çoğumuz hemen her gün birçok kaynağı takip ederek, ilgilendiğimiz konulara dair güncel haberleri ve gelişmeleri yakından izliyor, belli bir konuya yönelik anlık fırsatları yakalamaya çalışıyor, zamanımızın belli bir bölümünü güncellemeler peşinde harcıyoruz.

Diğer yandan, tüm bunları yaparken sık sık boşuna kürek çektiğinizi veya yeterince hızlı davranamadığınızı düşündüğünüz durumlarla karşılaştığınız da oluyordur. Örneğin güncelleme sıklığını tam olarak bilemediğiniz (ya da belirli aralıklarla güncellenmeyen) haber sitelerine tekrar tekrar girdiğinizde ana sayfada hiçbir şeyin değişmediğini gördüğünüz olmuyor mu? Veya üyeliklerin belirsiz bir zaman diliminde, sadece belli bir süre için açık olacağı, kısıtlanmış bir çevrimiçi kullanıcı grubuna girmeye çalışırken, üye alımlarının tam olarak ne zaman yapıldığından nasıl haberdar olacaksınız?

Bu ve buna benzer durumlarla sıkça karşılaşıyorsanız çözüm son derece basit: Web sitelerinin içeriğini düzenli olarak kontrol eden ve güncelleme olması durumunda sizi uyaran bir yazılım kullanmak.

İçerik güncellemelerini sizin için takip eden bir yazılım: WebMon

Bu amaca yönelik olarak bulabileceğiniz ücretsiz yazılımlar arasında en beceriklisi şüphesiz WebMon (http://www.markwell.btinternet.co.uk/webmon/). WebMon, sistem çubuğuna bir simge olarak yerleşen ve tanımladığınız web sitesi güncellendiğinde size haber veren, küçük fakat becerikli bir yazılım.

WebMon, web sitelerinin HTML kodlarını baştan sona gözden geçirerek sitenin ilk haliyle arasında herhangi bir değişiklik olup olmadığını karşılaştırma ilkesiyle çalışıyor.Ayrıca, genel olarak site yapısını etkileyen değişimleri algılayabilmenin yanında, site içinde yer alan küçük bölümlere dair güncellemeleri takip edebilme imkanı da sunuyor. Örneğin bir sitenin ana sayfası üzerindeki değişikliklerin tümü yerine, sadece sitede yer alan bir karşılaştırma tablosunun güncellenip güncellenmediğini merak ediyorsanız, WebMon’u bir tek bu bölümü dikkate alacak biçimde ayarlayabiliyorsunuz.

WebMon’un kurulumu ve kullanımı

WebMon’un kurulumu oldukça basit. Kurulumun ardından sizi programa ait küçük bir arayüz karşılıyor. Bu arayüzde ilk yapmanız gereken, güncelleme kontrolü yapmak istediğiniz sitelerin adreslerini girmek. Bunu Page / Add New menüsü yardımıyla yapabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları