Web sunucusu seçerken bu 5 maddeye mutlaka dikkat!

İnternete benim de bir sitem olsun mu diyorsunuz? İşte doğru sunucuyu seçmenize yardımcı olacak ipuçları!

Doğru web sunucusunu seçin!

Web projenizin sorunsuz ve güvenli bir şekilde internet hayatına devam edebilmesi için sunucu seçimi büyük öneme sahiptir. İleride yaşanması muhtemel donanımsal sıkıntılar ya da alt yapıdan kaynaklı sorunlar, kiralık sunucu hizmetinizde kesintilere neden olabilir. Bu tür durumlarda maddi zararlar ile karşılaşabileceğiniz gibi geri dönüşü imkânsız veri kayıpları da yaşayabilirsiniz.

Fiziksel sunucu ya da cloud server satın alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları sizler için derledik;

XEON İşlemcileri Tercih Edin

XEON İşlemcileri Tercih Edin

Sunucu seçini yaparken, dikkat edilmesi gereken özelliklerden bir tanesi işlemci mimarisidir. Sorunsuz ve yüksek performanslı bir sunucu yönetimi için satın alınacak sunucunun XEON işlemciye sahip olması önemlidir. XEON işlemciler, Intel tarafından veri merkezleri için özel olarak üretilmiştir.

Çekirdek sayısı, ön bellek boyutu ve maksimum bellek bant genişliği gibi önemli özellikleri ile diğer işlemcilere oranla daha yüksek performans sağlamaktadır.

SSD Sunucuları Seçin

SSD Sunucuları Seçin

Günümüzün depolama teknolojilerinin başında artık SSD'ler gelmektedir. Mekanik yapıya sahip olan sabit disklere oranla okuma ve yazma hızı açısından oldukça büyük bir fark bulunmaktadır. Ayrıca, SSD diskler sağlam ve güvenli teknolojisi ile sabit disklerin önüne geçmiş bulunmaktadır. Sabit diskler modeline göre 4000 devirden 15000 devire kadar dönebilen mekanik diskler içerir. Bu dönüş hızında disklerin sıcaklığı 70 dereceyi bulabilmektedir. Isınma sonucunda oluşan deformasyon ile sabit diskler belli bir süre sonra arızalanabilmektedir.

SSD disklerin ise düşük gerilimli elektronik yapısı ve içerisinde mekanik herhangi bir aksam olamaması, daha hızlı veri transferi imkânı sağladığı gibi veri kayıplarının da büyük ölçüde önüne geçmektedir.

Tüm Kaynakların Size Rezerve Olduğundan Emin Olun

Tüm Kaynakların Size Rezerve Olduğundan Emin Olun

Aslında en önemli püf noktalarından biri kaynakların kullanımıdır. Sunucu seçimi yaparken, tüm kaynakların %100 size özel olduğundan emin olmalısınız. Bir çok fiziksel sunucu ve cloud server hizmetinde RAM, işlemci ve disk alanı, birden fazla sunucuya paylaştırılmış olarak verilmektedir. Paylaşım içerisinde bulunan sunuculardan her hangi bir tanesi, tahsis edilen RAM ve işlemci gibi donanımların, büyük bir kısmını ya da tamamını kullandığında, diğer sunucu hizmetlerinin yavaşlamasına neden olurlar. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için kiralık sunucu satın alırken, belirtilen kaynakların satın almak istediğiniz sunucuya %100 rezerve olup olmadığını mutlaka öğrenin.

Size özel kaynaklara sahip bir kiralık sunucu hizmetinde belirtilen RAM, işlemci ve disk alanı gibi özelliklerin tamamını kendi projeleriniz için kullanabilir, herhangi bir performans sorunu yaşamadan sunucunuzu yönetebilirsiniz.

Turhost.com'dan satın alacağınız tüm cloud server ve dedicated server hizmetlerinde, belirtilen kaynakların tamamı %100 size özeldir. Tamamı size rezerve donanımlarla, yavaşlama ya da kesinti sorunu yaşamadan yüksek performanslı sunucu yönetimi gerçekleştirebilirsiniz.

Sunucunuz Hangi Veri Merkezinde barınıyor?

Sunucunuz Hangi Veri Merkezinde barınıyor?

Özellikle kurumsal projeler için veri merkezi seçimi büyük öneme sahiptir. Sunucuda barındırılacak verilerin güvenliğinin sağlanması ve her an erişiminin olması, ticari faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğu gibi maddi zararların yaşanmasını da engellemektedir.

Seçeceğiniz veri merkezi, ulaşımı rahat ve güvenli bir lokasyonda bulunmalıdır. Ayrıca veri merkezinin bulunacağı binanın alan genişliği, tavan yüksekliği, teknolojik alt yapısı, soğutma sistemleri, yangın emniyeti ve enerji yedekliliği ile veri merkezi standartlarına uygun olarak inşa edilmiş olmalıdır.

Uzun süreli projeler için veri merkezi değişikliği zorlu bir süreçtir. Bu nedenle sunucularınızın barınacağı veri merkezinin, kurumsal yapıda olması, büyüme ve teknolojik yeniliklere anında uyum sağlayacak mali güce sahip olması gerekmektedir.

Veri merkezi seçimi yaparken referans alabileceğiniz özelliklerden biri TIER sertifikasıdır. Veri merkezleri, özelliklerine göre TIER I, TIER II, TIER II ve TIER IV olarak sertifikalara sahiptir. Seçeceğiniz veri merkezini minimum TIER III sertifikasına sahip olmalıdır. Türkiye'de TIER III sertifikasına sahip veri merkezlerinden biri Türk Telekom Gayrettepe Veri Merkezi'dir.

Kontrol Paneli Seçeneklerini İnceleyin

Kontrol Paneli Seçeneklerini İnceleyin

Sunucu satın alırken, yüksek performans ve güvenilirliği kadar yönetim sürecini de düşünmelisiniz. Satın alacağınız server hizmetinin yönetimini en kolay şekilde sorunsuzca yapabilmeniz için dünyanın en çok tercih edilen kontrol panelleri cPanel ya da Plesk Panel'i tercih ediniz.

cPanel ve Plesk, kullanıcı dostu tasarımı, mobil uyumlu ve Türkçe ara yüzü ile özellikle sunucu yönetimi konusunda çok fazla tecrübesi olmayan kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. cPanel ve Plesk ile veritabanı, mail, FTP, DNS, PHP, ASP.NET, ve güvenlik ayarlarını yapabilirsiniz. Ayrıca, binlerce hazır uygulamayı tek tıkla kurabilir ve tüm projelerinizi tek bir panelden kolayca yönetebilirsiniz. Sunucu maliyetlerinizi düşürmek için ücretsiz kontrol paneli hizmeti sunan firmaları seçebilirsiniz.