Web Tabanlı ICQ: ICQ2Go!

Bu yazıda dünyanın en fazla kullanılan anında haberleşme yazılımı ICQ’nun, Web tabanlı versiyonu olan ICQGo2!'ya yer verceğiz.

Web Tabanlı ICQ: ICQ2Go!

Servise Giriş Yapalım

Web tabanlı ICQ servisi olan ICQ2Go!’dan yararlanmak için öncelikle http://go.icq.com adresine bağlanmamız gerekiyor. Sayfa yüklendikten hemen sonra aynen ICQ penceresi boyutlarında yeni bir pencere otomatik olarak açılıyor (eğer herhangi bir hata sonucu bu sayfa açılmazsa “If ICQ2Go! does not start - click here” linkine tıklayabilirsiniz). Açılan yeni pencerede Internet bağlantımıza göre belirli bir süre uygulamanın yüklenmesini bekliyoruz. Yüklenme tamamlandığında “ICQ Number” ve “Password” alanlarına numaramız ve şifremizi girip “Connect” düğmesine basarak “Online” olabiliriz. Bütün herşey bu kadar!

Hangi Özellikleri Kullanabiliyoruz?

Yazımızın önceki bölümünde de belirttiğimiz gibi Web tabanlı ICQ’da doğal olarak ICQ programının tüm fonksiyonlarını kullanabilme olasılığımız yok. ICQ2Go! ile sadece aşağıdaki özellikleri kullanabilirsiniz;

• Kontak listenize yeni kişileri ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde veritabanında arama yaptırabilirsiniz.
• Kontak listenizdeki kişilere mesaj gönderip alabilirsiniz.
• Listenizdeki kişilerle URL alışverişi yapabilirsiniz.
• Listenizdeki kişilerin, o anda, ne derece müsait olduklarını gösteren simgeleri ICQ Lite’ta da görebiliyoruz. Aynı şekilde kendi durumunuzu da belirtebiliyorsunuz.
• Kullanıcı detaylarını görebilirsiniz.
• Kontak Listenizde istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz.
• Kendi listenizin dışında gönderilmiş mesajları kabul etmeyebilirsiniz.

Web tabanlı ICQ servisi olan ICQ2Go!’ya bazı küçük ayarlamalar yapabilmenizi sağlayan “Settings” bölümü de eklenmiş.

Kısacası Web tabanlı ICQ şüphesiz ki, kısa yoldan “Online” olabilmek için çok pratik bir yöntem...

Onur SEVEN – Uğur SEVEN
[email protected]

ICQ2Go!

ICQ2Go! Servisi ile Web tarayıcımızdan ICQ hesabımıza giriş yapabilmemiz şüphesiz çok pratik bir yöntem ama bazı eksileri de yok değil. Mesela Web tabanlı ICQ sistemi ile programında kullanabildiğiniz bütün fonksiyonları kullanamıyorsunuz. Sadece bazı özellikleri kullanılabiliyor.

Ama hiçbir program kurulumuna gerek kalmadan sadece bir Web tarayıcısı ile “Online” olabilmek gerçekten çok iyi düşünülüp başarı ile hayata geçirilmiş bir proje. Acil durumlarda çok işe yarıyor. Bu sistemi kullanabilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunuyor. Mesela tarayıcınızın Java desteğinin açık olması durumunda bu servisten yararlanabiliyorsunuz. Kullanmış olduğunuz Internet tarayıcınızın Java desteğinin açık olup olmadığını şu şekilde kontrol edebilirsiniz;

Internet Explorer: Internet Options (Seçenekler) penceresinin “Advanced” (Gelişmiş) sekmesine gidip listeden “Microsoft VM” başlığını bulun, daha sonra “JIT compiler for virtual machine enabled” seçeneğini kontrol edin. Bu seçenek aktif ise tarayıcınızın Java desteği açıktır.

Netscape: Preferences penceresinde bulunan “Enable Java” seçeneğinin aktif olup olmadığını kontrol edin.

Windows XP kullanıcısı iseniz ve Web tabanlı ICQ servisinden yararlanmak istiyorsanız, Java eklentisini bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Ancak bu şekilde bu servisi kullanabilirsiniz. http://go.icq.com adresine bağlanıp ICQ2Go! Servisi çalıştırırsanız zaten sistem bilgisayarınıza Java eklentisi kurmanız gerektiğini bildirdikten sonra download etmek isteyip istemediğinizi soruyor. Kabul ederseniz de Java eklentisi bilgisayarınıza indiriliyor.

Internet bağlantısı olan bilgisayar kullanıcılarının çok büyük bir bölümün kullandığı anında haberleşme yazılımı olan ICQ, değişik sürümleriyle kullanıcılarına hizmet sunuyor. Normal ve Lite olarak ikiye ayrılan kurulum seçeneklerinden herhangi birini tercih ederek bu iletişim aracını bilgisayarımıza kurup kullanabilme şansına sahibiz. Kendi bilgisayarımızdan ICQ ağına bağlanmak için programı kurmamız yeterli oluyor ama başka bir bilgisayardan ICQ hesabımıza bağlanmamız gerekiyorsa bir takım problemlerle karşılaşabiliyoruz.

En basitinden herhangi bir Internet Cafe’den ICQ hesabımıza bağlanmak isteyebiliriz. Peki ama ICQ hesabımıza bağlanmak istediğimiz bilgisayarda program kurulu değilse ne yapacağız? Bu gibi durumlarda ise Web tabanlı ICQ yardımımıza koşuyor.

ICQ’nun bizlere sunmuş olduğu ICQ2Go! Servisini kullanarak Web üzerinden ICQ hesabımıza girebilir, listemizdeki kullanıcılarla dilediğimiz gibi sohbet edebiliriz. ICQ programı kurmak gerekmiyor, ihtiyacımız olan tek şey, Java destekli bir Internet tarayıcısı.

Okuyucu Yorumları