Web tarayıcınız geçmişinizi kaydetmesin!

Tarayıcınızın ve Google'ın ziyaret ettiğiniz siteleri kaydetmesine nasıl engel olursunuz? İçeride...

"Dur" deme sırası sizde!

Web tarayıcınız, son ziyaret ettiğiniz sitelerin bir listesini depolar. Bu listeyi temizlemek kolay olsa da, kendinizi sık sık bu işlemi yaparken buluyorsanız tarayıcınızın liste tutmasına engel koymak isteyebilirsiniz. Bunun yanında bir Google hesabınız varsa, Google hakkınızda web tarayıcı geçmişinizden daha çok şey biliyor olabilir.

Kullandığınız tarayıcıya göre özel verileri depolamayı tamamen kapatmanız veya tarayıcı kapandığında temizlemeniz mümkündür. Web tarayıcılarının sisteminizde iz bırakmadan gezinmenizi sağlayan gizli gezinme özellikleri de bulunuyor.

Web tarayıcınızı güncelleyin

Web tarayıcılarının eski sürümleri, açıkları nedeniyle web tarayıcısı geçmişini sızdırabiliyorlar. Bu sorun, önde gelen web tarayıcılarının son sürümlerinde onarılmış olsa da, hala milyonlarca kişi eski web tarayıcılarını kullanıyor ve saldırılara açıklar.

Tarayıcı geçmişiniz

Tarayıcı geçmişiniz

Tarayıcı geçmişiniz

Bilgisayarınıza erişimi olan herkes, son ziyaret ettiğiniz siteleri görebilir. Bu seçenek, tarayıcınızın menüsünde bulunur. CTRL+H tuşlarına basarak da hızla erişilebilir. Her tarayıcının kendine ait bir geçmişi vardır.

Internet Explorer: IE'nin geçmiş seçenekleri, İnternet Seçenekleri penceresinde bulunur. Genel sekmesinde Tarayıcı Geçmişi bölümündeki Ayarlar düğmesine tıklayın. Sayfaların Tutulacağı Gün Sayısı olarak 0'ı seçin. Bu ayarı yaptığınızda IE, geçmişinizi bir gün saklı tutacaktır. Dolayısıyla "Çıkışta geçmişi sil" seçeneğini de etkinleştirin.

Firefox: Firefox'un geçmiş seçenekleri, Seçenekler penceresinde bulunur. Gizlilik sayfasına gidin ve "Firefox uygulaması:" etiketinin karşısında "geçmişi hiç hatırlamayacak"ı seçin. Bu işlem, her seferinde çerezlerinizi de silecektir.

Geçmişi devre dışı bıraktıktan sonra penceredeki "şu anki tüm geçmişi temizle" bağlantısına tıklayarak geçmişinizi temizleyin.

Chrome: Chrome dahilinde tarayıcı geçmişini kapatmaya yönelik bir özellik bulunmuyor. Ancak Geçmiş sayfasındaki "Tüm gezinti bilgilerini temizle" düğmesini kullanarak geçmişinizi hızlıca temizleyebilirsiniz.

Google Web Geçmişi ve özel gezinme

Google Web Geçmişi ve özel gezinme

Google Web Geçmişi

Bir Google hesabınız varsa, Google Web History özelliği yaptığınız aramaları ve arama sonuçları sayfasından ziyaret ettiğiniz siteleri kaydediyor olabilir. Bunu kontrol etmek için Google'ın Web Geçmişi sayfasını açın ve Google bilgileriniz ile oturum açın. "Tüm Web Geçmişini Kaldır" düğmesine basarak web geçmişinizi temizleyebilir ve gelecekte bu listenin tutulmasının önüne geçebilirsiniz.

Özel gezinme

Yerel sisteminizde iz bırakmadan web'de dolaşmak için, web tarayıcınızdaki "özel gezinme", "incognito modu" veya "InPrivate modu" gibi gizli gezinme özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Bu seçenekleri web tarayıcınızın menüsünde bulacaksınız.

Okuyucu Yorumları