Web Tarayıcınızın Parmak İzini Gösteren 2 Araç!

Web tarayıcınızın internette tanımlanıp, takip edilmenizi sağlayan "parmak izini" bu iki araçla görün!

İşte web'de bıraktığınız iz!

İnternette izinizi bırakmadan dolaşmanın kolay olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün: Bilgisayarınız ve web tarayıcınız kendi "parmak izlerine" sahipler ve tam anlamıyla anonim kalmanızı engelliyorlar.

Web siteleri, kullandığınız bilgisayarı ve web tarayıcısını öğrenebiliyor; bunun için JavaScript gibi istemci taraflı dillerden yararlanmaları yeterli. Bazı web izleyicileri, yüklü eklentileri ve sisteminizde yüklü yazı tiplerinin sayısını bile öğrenebiliyor. Üstelik tüm bunlar, sadece birer başlangıç.

Aşağıdaki iki web sitesi, web tarayıcınızın web'de bıraktığı izleri görmenizi sağlıyor.

Unique Machine

Unique Machine

Bu yeni web sayfası, web tarayıcınızın GPU, yüklü yazı tipleri, eklentiler, zaman dilimi ve fazlasından oluşturduğu parmak izini size gösteriyor. Sitenin kodları açık ve GitHub'da depolanıyor.

Buradaki araştırma belgesi (PDF), farklı web tarayıcılarını kullansanız bile aynı makinede izlenebileceğinizi ispat ediyor. Bunun nedeni, sitelerin donanım tabanlı işlevleri kullanarak parmak izi oluşturabilmesi.

Panopticlick

Panopticlick

Panopticlick, Electronic Frontier Foundation tarafından yürütülen bir araştırma projesi ve her web tarayıcısının ne kadar eşsiz olduğunu algılamaya dayanıyor. Testi çalıştırdığınızda site, web tarayıcınızdan bilgi topluyor ve size web'de ne kadar kolay tanımlanabileceğinizi gösteriyor.

Peki Ne Yapabilirsiniz?

Şu an için Chrome'da Privacy Badger veya Firefox'ta NoScript gibi araçları çalıştırarak izlenmenin önüne geçebilirsiniz. Ancak bu çözümler de kusursuz değiller ve ortalama kullanıcının başını ağrıtabilecek zorluklar çıkarabiliyorlar.

Okuyucu Yorumları