Web ve DVD için video kaydedici

Gün geçmiyor ki internette yeni bir fragman veya tanıtım<br>yayınlanmasın. Ancak bunların neredeyse tümü kopya korumalı.<br>CHIP, video stream ve DVD’lerin özel kopyalarını legal olarak nasıl<br>çıkartabileceğinizi gösteriyor.

Web ve DVD için video kaydedici

Quicktime: Overlay fonksiyonu Apple’ın QuickTime Player aracının 4.x ile 6.x versiyonlarında “QuickDraw Acceleration” veya “DirectDraw Acceleration” olarak adlandırılmış. Söz konusu fonksiyonu devre dışı bırakmak için program ana penceresindeki Edit / Preferences alt menüsünü açın ve Quicktime Preferences komutunu çalışırın. Buradaki Video Settings başlığı altından, en azından kayıt süresi boyunca en iyi görüntü ayarları yerine Safe Mode (GDI Only) seçilmeli. Ardından kayıt işlemine başlamadan önce, yapılan değişikliğin etkin olabilmesi için QuickTime Player’ın yeniden başlatılması gerekiyor.

Windows Media Player: Windows Media Player ile görüntülenen filmlerin kaydedilmesi için ilk olarak HyperCam programının AVI File kartında bulunan Frame compression quality değerini yüzde 100 olarak ayarlamanız gerekiyor. Aksi takdirde kaydedilen videonun renklerinde bozulmalar meydana gelebilir. Microsoft,Windows Media Player’ındaki Overlay fonksiyonunu Araçlar / Seçenekler komutu ile ekrana gelen penceredeki Başarım kartına gizlemiş. Buradaki Video İvmesi başlığı altındaki kaydırma çubuğunu sol tarafa, yani Yok değerine kadar kaydırın. Buradaki Gelişmiş düğmesine bastığınızda, Player’ın 7x-9x sürümlerinde video ivmesi ile ilgili ayarların yapılabileceği yeni bir pencere ekrana gelir. Video veya DVD oynatımı için Overlay fonksiyonu, ilgili kutulardaki işaretler kaldırılarak devre dışı bırakılabilir. Ancak bazı donanım konfigürasyonlarında DVD Video başlığı altındaki Üste bindirme kullan seçeneğinin işaretli olmamasına rağmen DVD film kesitlerinin görüntülenmeyebilir. Microsoft, burada DVD filmlerinin daima
yüksek ivme ile görüntülenebilmesi için Media Player’a bir seçenek eklemiş.

RealOne Player ve Real Player: Güncel RealOne Player’daki video ivmelendirme ile ilgili seçeneklere Araçlar menüsündeki Preferences komutunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Buradaki Hardware başlığı altında işlemci fonksiyonları ve ses kartı kullanımının haricinde “Video Card Compatilibity” başlığı da bulunuyor. Donanım ivmesini devre dışı bırakmak için kaydırma çubuğunun değerini en düşüğe getirin. RealOne Player, kabul edilebilir sonuçlar veren Enabled optimized video and disable overlays seçeneğine de sahip. Aksi takdirde Most reliable değerini kullanmalısınız. RealPlayer’ın eski versiyonlarında da Views / Preferences komutu ile ekrana gelen pencerede Performance isminde bir sekme bulunuyor. Video ivmesini, buradaki seçeneğin işaretini kaldırarak devre dışı bırakabilirsiniz. RealPlayer’ın daha eski sürümlerinde video kaydı yapabilmek için ayrıca YUV Overlays ve RGB Overlay seçeneklerini de devre dışı bırakmalısınız. değişikliklerin etkili olabilmesi için Real programlarının da yeniden başlatılması gerekli.

DVD filmlerini de sorunsuzca sabit diskinize kaydedebilirsiniz

DVD filmler oynatıcı yazılımlarla izlenebilseler de genellikle HyperCam yardımıyla kaydedilemiyorlar. Bunun için küçük bir hileye başvurmak lazım. Ancak söz konusu hile, her işletim sistemi, yazılım oynatıcı ve ekran kartı kombinasyonunda sonuç vermeyebiliyor. İlk olarak Windows masaüstündeki boş bir alana farenin sağ tuşuyla tıklayın Özellikler komutunu çalıştırın. Görüntü Özellikleri penceresindeki Ayarlar sekmesini etkinleştirin ve Gelişmiş düğmesine tıklayın. Sorun Giderme sekmesine geçip buradaki Donanım İvmesi başlığı altındaki kaydırma çubuğunu kullanarak uygun bir değer atayın. Normalde Tam değerine sahip olan ivmelendirmenin değerini Yok olarak değiştirin ve yaptığınız değişiklikleri onaylayarak pencereyi kapatmak için Tamam düğmesine tıklayın.

Artık DVD filmlerini DVD Player veyaWindows Media Player ile oynatabilir, film sahnelerini de HyperCam yardımıyla kaydedilebilirsiniz. Kayıt işlemi sonrasında ekran kartının donanım ivmesini tekrar maksimum değerine çıkartmayı unutmayın.

Alternatif kayıt programları: Seçenekler sınırlı değil

HyperCam’in haricinde aynı amaca hizmet eden, ancak sunduğu özel fonksiyonlar ve fiyatları ile ondan ayrılan çeşitli programlar da mevcut. TechSmith SnagIt,HyperCam gibi video ve diğer animasyonların AVI biçiminde kaydedilmesine imkan tanıyan bir ekran görüntüsü aracı. Ekran içeriğinin resim olarak kaydedilmesi seçeneğinin yanında SnagIt, kopyala ve yapıştır desteğine sahip olmayan programlardaki
metinleri de ASCII biçiminde verebiliyor. Shareware sürümü 30 günlük bir kullanım süresine sahip ve tam sürümün fiyatı ise yaklaşık 40 Dolar. TechSmith’in Camstudio programı PC ekranından video kaydedilmesi için komple bir çözüm sunuyor. Paket; kayıt, düzenleme ve oynatma gibi tüm kullanıcı işlemlerine izin veren toplam beş araçtan meydana geliyor. Program, yazılım demoları veya eğitim videoları için oluşturulan AVI filmlerini Şash, Windows Media, Real Media veya QuickTime biçimine de dönüştürebiliyor. Tam sürümü yaklaşık 350 Dolar olan programın test sürümünü 30 gün boyunca kullanabilirsiniz.

Kadir Tuztaş
[email protected]

Yeni nesil video Stream’lerinin en büyük dezavantajı yalnızca şifrelenmiş ve kopyalamaya karşı korunmuş olarak ekrana gelmesi. Bunların kaydedilmesi veya çevrim dışı olarak izlenmesi genellikle yasaklanmış ve
CD veya DVD üzerine bir kopya alınması ise tamamen engellenmiştir. Bu nedenle mutlaka bir sunucu bağlantısı gerekir, aksi takdirde videoyu izlemek, yeni lisans hakları teorik olarak sadece özel kullanımlar için bir kopya oluşturulmasına izin verse de mümkün değildir. Ancak dijital olarak kopyalanmasına izin verilmeyen film DVD’leri için farklı bir durum söz konusu. Bu engeli de küçük bir hile yardımıyla rahatlıkla aşabilirsiniz. Bunun için internetten izlenen video stream’lerinde olduğu gibi DVD içeriğini de HyperCam programı yardımıyla rahatlıkla işleyebilirsiniz.

HyperCam: Kullanışlı bir görüntü kayıt yazılımı

HyperCam yardımıyla, sınırlandırılmış test versiyonlarının ve ücretsiz olarak izlenebilen Video Stream ve DVD filmlerinin özel kullanım amaçlı kopyalarını rahatlıkla oluşturabilirsiniz. HyperCam programı Windows masaüstünde gerçekleşen tüm hareketleri, tüm fare ve imleç hareketleri de dahil olmak üzere yakalayıp bunları AVI biçiminde sabit diske kaydediyor. Araç özel yazılım sunumları, içerikler veya program tanıtımları için geliştirilmiş. Üretici her ne kadar HyperCam’in ekrandaki video görüntülerinin kaydedilmesi için uygun olmadığını söylese de ilgili Quicktime veya Windows Media filmleri de sabit diske aydedilebiliyor. Eğer kaydettiğiniz videoların üzerinde ekrana gelen program kayıt bilgilerinden rahatsız oluyorsanız veya Hyper-Cam programını gerçekten çok sık kullanıyorsanız, yaklaşık 44 Dolar ücret ödeyerek programı satın alabilirsiniz.

Video Overlay’de görüntü yok: Yaygın bir sorun

Birçok video oynatma programı, filmlerin PC üzerinde gösterilmesi için kliplerin daha hızlı ve net bir şekilde görüntülenmesini sağlayan “Video Overlay” yöntemini kullanır. Ancak söz konusu video overlay’ler, HyperCam gibi ekran kaydedici araçlar için sorun teşkil ederler. Overlay’ler, doğrudan ekran kartı tarafından işlendikleri ve görüntülendikleri için bu tür programlar tarafından tespit edilemez, yani görülemezler. DVD oynatımı sırasında [Print] veya [Alt]+[Print] tuşları kullanılarak alınan ekran görüntülerinde olduğu gibi, HyperCam kayıtları da düz pembe, mavi veya siyah bir resim olarak görünür (video overlay rengi). Videoların bir kayıt programı yardımıyla yakalanabilmeleri için video overlay fonksiyonunun kapatılması gerekli. Bu, her oynatıcı yazılım ve donanım konfigürasyonu için mümkün olmasa da, bir denemenizde fayda var. En sık kullanılan video oynatıcıların overlay fonksiyonlarının nasıl kapatılacağını aşağıda bulabilirsiniz:

Video oynatıcılar: Overlay fonksiyonunun kapatılması

İzlediğiniz video görüntülerini overlay fonksiyonu etkin olduğu sürece kaydedemezsiniz. Kayıt programlarının sorunsuz bir şekilde çalışabilmeleri için ilk olarak bu fonksiyonu kapatmalısınız.

Okuyucu Yorumları