WiFi Modemleri Casus Radarlara Dönüşüyor!

Bilim insanları modem ve router'ların WiFi sinyallerini kullanarak ortamın görüntüsünü elde etmeyi başardılar!

WiFi modemi radara çevirdiler!

WiFi Modem veya router'ınız odanızın bir köşesinde sessizce işini görüyor, insan gözünün göremediği dalga boylarında ışınlar kullanarak size internet erişimi sağlıyor. Ancak bu ışınlar doğal olarak ortamla etkileşime de geçiyor. Yani eğer bir şekilde yansıyan ışınları ölçebilsek, odanın görüntüsünü elde edebiliriz.

Araştırmacılar daha önce WiFi sinyallerini kullanarak görüntü oluşturmayı denemişlerdi, ancak Amerikan Fizik Derneği'ne göre bu daha önce kutudan yeni çıkmış ticari bir router ile denenmemişti. Şimdiyse Münih Teknik Üniversitesi, modifiye edilmemiş ticari bir WiFi router kullanarak bir odayı görüntülemeyi başardı.

Kurulumda, router ve hareket eden bir anten arasında haç yerleştirilmiş, matematiksel hesaplamalara yardımcı olması için başka bir anten yan tarafa konumlandırılmış. Anten router'dan gelen ışık ile birlikte odada bulunan farklı yüzeylerden yansıyan ışıkları topluyor. Elde edilen veri bazı işlemlerden geçtikten sonra elde edilen görüntüde WiFi router parlak bir nokta olarak görünüyor, ön planda ise hacın bıraktığı gölge görünüyor. Odanın üç boyutlu görüntüsünü elde etmek için farklı açılardan bir çok iki boyutlu görüntü alındı.

WiFi Modemleri Casus Radarlara Dönüşüyor!

Şimdilik bu teknik ile bir görüntü elde etmek oldukça zahmetli ve yavaş, ayrıda elde edilen görüntünün büyük bir kısmı da oldukça bulanık. Ancak Londra Üniversitesi'de çalışan elektronik mühendisi Karl Woodbridge, denklemde ne kadar fazla anten varsa, görüntünün de o kadar kaliteli olacağını söylüyor.

Araştırmacılar iletilen verinin şifreli olup olmamasının bir önemi olmadığını, çünkü tüm sinyallerin üç boyutlu bir görüntü oluşturmak için kullanılabileceğini bildirdi. Ciddi bir tehdit oluşturmasa da, bu tür bir casusluğa karşı alınabilecek fazla bir önlem de yok, çünkü router'dan çıkan sinyalleri bloke etmek, WiFi bağlantısının kalitesini düşürecek hatta tamamen kopmasına da sebep olacaktır.

Okuyucu Yorumları