Wiindows 7'ye geçişte perakendeci sorunu

Windows 7'ye ücretsiz geçiş, sizin sandığınız gibi ücretsiz olmayabilir: Detaylar burada...

Bu nasıl ücretsiz Windows 7!

Microsoft, Windows Vista yüklü yeni bilgisayar alanlara Windows 7'ye geçişi ücretsiz sunarak bilgisayar piyasasına canlılık getirmek istedi. Windows 7'yi beklemeden kullanıcıların alışveriş yapmasını sağlayan kampanya, şimdi tartışma konusu oldu.

Ücretsiz yükseltme paketini edinmek isteyen kullanıcılar 12.99 ya da 17.03 dolar gibi bir masrafla karşılaşıyorlar. Haberin kaynağı olan Consumerworld.org ve Mouseprint.org sitelerinde bu duruma karşı bir kampanya yürütülüyor. Editör Edgar Dworsky "Altı üstü tek bir disk yolluyorlar ve posta masrafı bir dolar'ın biraz üzerinde" diyor.

26 Haziran 2009 ile 31 Ocak 2010 tarihleri arasında bu kampanyaya dahil, yeni bir bilgisayar alanlar bu masrafla karşılaşınca şaşırıyorlar. Bazı bilgisayar satıcıları Windows 7'ye geçişi ücretsiz verirken, bazıları ücret olarak değil ama masraf olarak 17 dolara varan paralar alıyorlar.

Haberin devamında: Kim alıyor? Kim almıyor?

"Birileri bu işten kar elde ediyor"

Bazı markalar pazarlıkla işi garantilemiş

Acer, HP ve Sony gibi markalar, perakende zincirleriyle pazarlık ederek müşterilerinin bu keyfi ücretleri ödememesini sağlamış. Bununla birlikte tüketicilerin hangi perakendeciden ücretsiz geçiş yapabileceğine dair bir liste yayınlanmıyor. Tüketici hakları sitelerinin de en büyük dertlerinden birisi de bu.

Dworsky "Birileri bu işten kar elde ediyor." diyor. Tüketici derneklerine göre, Microsoft'un piyasayı canlı tutmak için dağıttığı ücretsiz yükseltme seçeneği, perakendecilerin elinde bir gelir kaynağına dönüşmüş durumda. Tüketici derneklerine göre, satıcıların ileride satamayacakları Windows Vista'ların satılması ve envanterlerinin boşalmaları yetmiyormuş gibi, müşteriyi mağdur ediyorlar.

Ne yazık ki bilgisayar üreticileri Windows 7'ye geçişin detayları konusunda yeterince bilgilendirilmiyorlar. Ne yapacağını bilemeyen kullanıcılar için geçiş oldukça sıkıntılı oluyor. 2007 yılında Vista yükseltme promosyonunda da gecikmeler kullanıcıların sinirlerini bozmuştu. Dell ve HP gibi büyük firmalar, perakende satıcıları bu yüzden sert bir şekilde azarlamıştı.

Okuyucu Yorumları