Wikipedia aslında ne kadar güvenilir?

Web'in bilgi hazinesi olma iddiasını taşıyan Wikipedia ne kadar güvenilir? Okuyun, kararı siz verin.

Her okuduğuna inanma!

İnternetin insanoğlunun hayatına girmesiyle birlikte artık dünyanın neresinde olunursa olunsun bilgiye anında ulaşabiliyor. Ancak internet bilgiye ulaşma kolaylığını kullanıcılarına veriyor olsa da, akıllardaki bir soru işareti yanıtını hiçbir zaman tam olarak bulamıyor: İnternetteki bilgiler ne kadar güvenli?

İnternetin bilgi ansiklopedisi olma ünvanına sahip olan Wikipedia üzerindeki tartışmalar da işte tam bu noktada alevleniyor. Bir kısım kullanıcı Wikipedia'da yer alan bilgilere güvenirken, bir diğer kısım ise Wikipedia'dan uzak durmayı yeğliyor. Özellikle üniversitede görevini sürdüren profesörlerin birçoğu öğrencilerine Wikipedia'yı güvenilir bir kaynak olarak düşünmemelerini öneriyor.

Bu güvensizlik elbette boşuna değil; zira internetin bir numaralı ansiklopedik kaynağı olma iddiasında olan Wikipedia'nın yaklaşık %75'ini sadece 1.400 kişi kontrol ediyor. Peki bu ne anlama geliyor? Bu sorununun cevabı oldukça basit: Wikipedia kullanıcı sayısının sadece %2'sini oluşturan bu 1.400 kişi, Wikipedia'nın %75'inin kontrolünü elinde bulunduruyor. Diğer bir deyişle, Wikipedia çok ufak bir kullanıcı kitlesi tarafından yönetiliyor ve yayınlanan içerikler bu azınlığın kontrolünde.

Okuyucu Yorumları