WikiTrust, dev bilgi kaynağını renklendirecek

Yeni özellik geliyor ve artık gereksiz girdiler tarih oluyor. Peki, bu özellik nedir? Nasıl çalışır?

Wikipedia renklenecek!

Wired. com'dan alınan bilgilere göre Wikipedia yazarlara ayrı bir ön değerlendirme yöntemi getirdi. Editörlerin yazdıkları girdileri ilk önce turuncu renkte gösterecek bu uygulama ile kontrol edilen ve edilmeyen öğeler birbirinden ayrılmış olacak.

WikiTrust adıyla anılan bu özellik, girdiyi, yazarın güvenilir olup olmadığı kanısını teyit ettikten sonra yazının tamamını renklendirecek.

Bir Wikipedia geliştiricisi olan Virgil Griffith durumu şöyle izah ediyor: "Öyle insanlar var ki Wikipedia'yı bir sürü saçmalık ile dolduruyor. Gerçekliğini onaylamak bir yana mantık sınırlarını zorlayan girdiler bile mevcut. Bu kişiler yeni özelliği sevmeyecek gibi görünüyor."

Aslında bu özellik geçen Kasım ayından beri biliniyordu fakat WikiMedia Foundation bu özelliği bütün siteye uygulamaya yeni karar verdi. Bir bilgisayar bilimcisi olan Luca de Alfaro, bu özelliğin fikir babası. "Çevrimiçi uygulamalarda bir denetleme sisteminin olması aslında şart gibi bir şey. Çünkü uluslar arası bir platform söz konusu ve bunun içinde önlemler alınmalı. Kimi konularda kullanıcı değerlendirmesi ve güvenilirliği olmadan hareket etmek yanlış olur."

Bakalım bu uygulama milyonlarca girdi üzerinde nasıl çalışacak. Hızlı olabilecek mi? Çoğu Wikipedia destekçisi, editörünün bu konu hakkındaki düşünceleri ne olacak? Yakın zamanda hepsini göreceğiz.

Okuyucu Yorumları