"Win7'ye rağmen başarısız"

Microsoft'un yaratıcılığını kaybettiğini söyleyen eski çalışan bakın neleri ortaya çıkarttı...

"Win7'ye rağmen başarısız"

Geçtiğimiz günlerde Apple iPad'i tanıttı, bu ürünü beğenen kadar beğenmeyen de oldu ama daha önemlisi, Microsoft'un patronu Steve Ballmer'ın HP ile ortak Windows 7 çoklu dokunmatik tablette, Apple'ı geride bırakması oldu. Gönderme olarak tabletin ekranındaki kitap kapağında bir elma bile vardı.

Ama bu daha 10 sene önce gerçekleşmiş olabilirdi. Çoklu dokunmatik olmasa da kalem ile kontrol edilen bir Microsoft tablet çalışmaları 1997'de başlamıştı. Bu projenin başındaki adam, eski Microsoft başkan yardımcılarından Dick Brass bu konuda önemli açıklamalar yaptı.

Şirketin yaratıcılığını ve esnekliğini kaybettiğini belirten Brass, Bill Gates'in cömertçe kendisini şirkete ve işine adayan bir adam olarak iyi örnek olduğunu söyledi. Şirketin o günlerden bugünlere eski yenilikçi yaklaşımını kaybettiğini söylüyor ve başından geçenleri anlatıyor...

İşte Windows'un 1997 tableti

İşte Windows'un 1997 tableti
Dick Brass'ın tableti Microsoft'tan istediği yazılım desteğini alamamış

Dick Brass eskiden çalıştığı şirketin yaratıcılığını yitirdiğini, cep telefonu piyasasını Apple, RIM ve diğer şirketlere bıraktığını söylüyor.

Xbox 360'ın harcanan emeğe karşın rakipleriyle aynı düzeyde kaldığını belirtti. Dahası bir üzerinde bundan yıllar önce çalıştığı tabletin destek görmediğini, hatta şirket içi çekişmeler yüzünden sabote edildiğini söyledi.

Zamanında tablet üzerinde çalışırken Office geliştirme departmanının, Office'in tablette el yazısıyla çalışacak şekilde özel bir sürümünü geliştirmediğini söyledi. Bill Gates de eklenti şeklinde desteğe karar vermiş. İşte bu, tabletin el yazısını yarı yarıya tanıyan, testlerde başarısız bir bir ürün olmasıyla sonuçlanmış.

Şimdi Brass hem bu eski macerasını anlatıyor, hem de sevdiği şirketin günümüzdeki haline üzülüyor.

Windows 7 başarılı ama...

Windows 7 başarılı ama...
Şirket ne yöne gidiyor?

Dick Brass Windows 7'nin başarısına karşın şirketin performansının kazandığı rakamlarla oranlı olmadığını belirtiyor.

Şirketin 10 yılda 100 milyar dolardan fazla kazandığını ve Seattle, Washington ve Amerika'nın ekonomisini ayakta tutmaya inanılmaz katkılar sağladığını belirtti. Ancak rekor rakamlar kazansa da yenilikleri ilk getiren olmakta başarısız hale gelmesi, Dick Brass'ı mutsuz ediyor.

1990'lardaki anti-tekel davasından beri de imajını düzeltemediğini, pazarlamasının bunu beceremediğini aktardı. Bu arada bunları söyleyen Brass'ın sıradan bir çalışan olmadığını, Microsoft'ta çalışmaya başlamadan önce bile bir dolar milyoneri olduğunu belirtelim. Oracle ve öncesinde kablosuz bağlantı şirketi OmniPoint'te kendisini kanıtlamış bir isim. Daha öncesinde de bir New York Daily News muhabiri...

ClearType 10 senede yayıldı!

ClearType 10 senede yayıldı!
10 Sene sürmesi gerekmiyormuş

Brass'ın geliştirdiği ClearType'ın yaygın kullanıma girmesi bile yıllar almış. İşlerin daha hızlı, daha fazla işbirliği ve yaratıcılık ile yürütülebileceğine, Microsoft'un daima ilk isim olması gerektiğine inanan, aslında şirketini hala seven bir çalışan olarak bugünkü durumdan yakınıyor.

13 sene öncesinde bu iş üzerinde çalışmaya başlayıp da, tablette spot ışığını Apple'ın çalmasından rahatsız olmuş olmalı ki, açıklaması böyle bir zamanlamayla geldi. Microsoft'tan gelen bir açıklama ise iddialarına yanıt verdi.

Ancak Microsoft açıklaması da ne tamamen yalanlayan, ne hataları itiraf eden, ne de eski çalışanına kızan bir açıklama oldu. Microsoft sadece ClearType'ın dünya standardı haline geldiğini, Xbox 360'ın en iyisi olduğunu belirtti. Kısacası şirketin hala "inovasyon" yaptığını belirtti.

Ancak Brass, Google, iPod, iTunes, Kindle, BlackBerry, iPad, Facebook, Twitter gibi isimleri sayıyor ve bunları Microsoft'un ilk gerçekleştiren şirket olmuş olması gerektiğini, fırsatları kaçırdığını dile getiriyor.

"Arkadan bıçaklama"

"Şirket içi çekişmeler projeleri baltalıyor"

Bu arada Microsoft bölümleri arasındaki "arkadan bıçaklama" mevzusuna gelecek olursak; o dönemde Microsoft Office projesinin lideri, klavye ve fareyi, kaleme yeğlediği için Brass'ın projesine yardım etmeyi reddetmiş.

Brass, Microsoft'un tekrar risk alan bir şirket haline gelmesini istiyor. Ancak bu eleştiri bombardımanın içinde duruyor ve şirketin başarılarından söz etmeden geçemiyor. Microsoft'un bilgisayarların kullanımını her yere ve herkese yayan, karşılanabilir hale getiren ve bu konuda başka herhangi bir firmadan daha fazla pay sahibi olduğunu belirtti.

Başta da belirttiğimiz gibi Bill Gates'i takdir etti, zamanında çok iyi bir örnek olduğunu söyledi. Ayrıca "Aklı başında hiç kimse Microsoft'un başarısız olmasını istememelidir" dedi. Microsoft'un gemiyi rotasına sokması gerektiğini yoksa küçülüp ortalama ve vasat bir şirket haline geleceğini belirtti.

Okuyucu Yorumları