Windows 10, Diğer Asistanlar İçin Destek Sunacak

Twitter'da ortaya çıkan iddialar, Microsoft'un diğer sanal asistanlar için farklı bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor

Microsoft destek verecek!

Windows 10 üzerinde Cortana'nın yanı sıra halihazırda Alexa gibi üçüncü parti dijital asistanlar da kullanılabiliyor ancak kullanım deneyimi, Cortana gibi sistem seviyesinde entegrasyona sahip değil. Cortana'da olduğu gibi direkt olarak bilgisayara konuşmak yetmiyor- bir butona tıklamak veya bir klavye kısayolu kullanmak zorundasınız.

Ancak Twitter'da ortaya çıkan iddialar, bu durumun geçmişte kalacağını müjdeliyor. Albacore, Walkingcat ve diğerlerine göre Microsoft, daha eşitlikçi bir tutum göstererek Windows 10 deneme sürümlerinde üçüncü parti dijital asistanlar için daha derin bir sistem entegrasyonu desteği sunmaya başladı. Bu sayede aynı Cortana'da olduğu gibi Alexa ve diğer üçüncü parti asistanlar ile PC'niz kilitli olsa bile sadece konuşma komutlarını kullanak uygulamaları açabilecek ve Cortana'yı sistem seviyesinde başka bir dijital asistan ile değiştirebileceksiniz.

Bu iddiaları destekleyen şey ise Microsoft'un halihazırda Windows 10 üzerinde Cortana ile arama işlevini ayırmaya karar vermiş olabileceği ihtimali. Microsoft, Windows 10'un başka bir deneme sürümünde de Cortana'yı arama kutusundan tamamen ayırarak kendi sanal asistanının dosya sistemi ile olan entegrasyonunu pratikte ortadan kaldırmıştı.

Söz konusu entegrasyonun henüz Windows 10'un resmi sürümlerinde sunulması genüz garantilenmiş değil. Yani henüz Windows 10 yüklü bilgisayarınızda bulunan Alexa asistanınıza en azından yakın zaman diliminde odanın başka bir köşesinden sesli komut veremeyeceksiniz. Google'ın ise Microsoft'a olan husumeti de göz önüne alındığında, Google'ın kendi sanal asistanı olan Google Assistant'ı Windows 10'a getirmek için aceleci davranmayacağını düşünmek yanlış olmayacaktır.

Bu tür bir değişimin akla yatan cinsten olduğunu söylemek gerekiyor zira Microsoft, yakın zamanda Alexa'nın Microsoft ürünlerinde boy göstermesi fikrine ve genel olarak Amazon'a tümüyle sıcak bakmaya başlamış ve Cortana'yı diğer sesli asistanlarla direkt olarak rekabete sokmaktan vazgeçerek dijital asistanı sahnenin arkasında yer alan bir teknoloji olarak kullanmaya başlamıştı. Bu, bu hamlenin arkasından gelecek bir diğer mantıklı adım olarak Windows 10 kullanıcılarına Cortana'yı tamamen kaldırma seçeneğini sunmayı da beraberinde getirebilir. Ne de olsa Microsoft, potansiyel müşteri kitlesine Windows 10'u kullanmak için bir başka sebep daha sunmak istiyor; bunun için kendi sanal asistanını bir kenara itmek gerekese bile.

Okuyucu Yorumları