Windows 10'da çalışan 10 antika yazılım!

Neredeyse 20 yıl önce yayınlanan ve bugün Windows 10 altında bile çalışan 10 eski sürüm yazılım...

Windows 10 için 10 antika!

1990'ların sonunda yayınlanan bazı uygulamaların, üstelik o zamanlarda yayınlanan sürümlerinin halen en yeni işletim sistemi Windows 10 üzerinde çalışabilmesi, belki de Microsoft'un mirasının bir kanıtı olarak değerlendirilebilir. Resmi olarak 29 Temmuz tarihinde piyasaya sürülen Windows 10 işletim sistemi, çok eski ve yavaş donanıma sahip bilgisayarlarda bile test edildi ve çalışabildiği görüldü. Ancak neredeyse 20 yıllık bazı yazılımların bu işletim sistemi üzerinde çalışması, gerçekten şaşırtıcı.

Bu makalemizde, Windows 10 üzerinde çalışan 10 "antika" yazılımı sizlerle paylaşacağız. Bütün testleri kendi test makinemiz üzerinde yaptık ve hepsinin çalıştığını gözlerimizle gördük.

Hazırsanız, ölmeyen 10 klasik yazılıma göz atmaya başlayabiliriz...

ACDSee 2.42

ACDSee 2.42

Yaklaşık 16 yaşında

Burada test edilen çoğu uygulama gibi, ACDSee de dergi CD veya DVD'lerinde yer alan yazılımların önemli parçalarından biriydi. Bu ultra hızlı resim görüntüleyici ve düzenleyicisi, zaman kısıtlamalı "shareware" olarak kullanılabiliyordu. Daha sonra yerini ücretsiz rakibi IrfanView'e devretti.

ACDSee buna rağmen büyüdü ve şu anda 18. sürümüne ulaşmış durumda. Program şaşırtıcı şekilde 20 yıl sonra hala ortalarda olup video, teknik illüstrasyon ve resim düzenleme de dahil olmak üzere birçok gelişmiş özellik içeriyor. Ama gelişmiş özelliklerle işim yok diyenler, 16 yıllık bu sürümü de kullanmaya devam edebilir...

PaintShop Pro 4.12

PaintShop Pro 4.12

Yaklaşık 18 yaşında

PaintShop Pro, ilk olarak 25 yıl önce piyasaya çıktı ve diğer pahalı resim düzenleme yazılımlarına ucuz bir alternatif olarak shareware pazarında başarılı oldu.

JASC Software tarafından geliştirilen program, milyonlarca "Magic Wand Tool" tanıttı ve aynı zamanda diğerlerinden farklı olarak, indekslemeyi hızlandırmak için, kendine özel bir indeksleme kullanan, şık bir resim görüntüleyicisi içeriyordu.

PaintShop Pro, 2004 yılında Corel tarafından satın alındı ve programın en son sürümü şu an Corel PaintShop Pro X7 olarak kullanıma sunulmuş durumda. Ana rakibi ise Adobe Photoshop Elements...

Microsoft Office XP

Microsoft Office XP

Yaklaşık 14 yaşında

Adından da anlaşılabileceği gibi Office XP, Windows XP işletim sistemi ile kabaca aynı anda kullanıma sunuldu. O zamana kadar Office, zaten iş ofis paketi pazarının tartışmasız lideri konumunu pekiştirmişti.

Microsoft Office XP'nin ismini Office 2002 (Office 10 olarak da bilinir) olarak değiştirdi. Bu sürüm, Office 2000 (1999'da başlatılan) ve Office 2003 (2003'te başlatılan) arasına sıkıştırılmış oldu. Biz bu sürümü indirmeyi başardık, hala Windows 10 üzerinde mükemmel çalışıyor ve Frontpage içeriyor...

WinZip

WinZip

Yaklaşık 17 yaşında

WinZip ve WinRAR'ın bizlere, multimedya dosyalarını sıkıştırmak için pek de yardımcı olduğu söylenemez. Ancak onlar bağlantı kopmasında yarım kalan dosyaları baştan indirmemizi engelleyecek "bölünebilir dosya" gibi şık bir özellik sundular. Böylece indirme işlemini en baştan başlatmak yerine yarım kalan parça (part) üzerinden download işlemi devam ettirilebiliyordu; halen de öyle...

WinZip'in popülaritesi hızlı internet bağlantısı ve Microsoft Windows'a eklenen sıkıştırma özelliği ile azaldı. O da PaintShop Pro gibi Corel tarafından satın alındı ve şu an 19.5 sürümü kullanılıyor. Ama ilk sürümü bile halen çalışıyor.

Opera 4.0.2

Opera 4.0.2

Yaklaşık 15 yaşında

Birçoğumuz Opera'yı severek kullanıyorduk. Program ilk günlerinde disket sürücüden (evet, 3.5 inç, 1.44MB kapasiteli) çalıştırılabilecek kadar küçük boyuta sahipti. Opera, sekme (tab) ve hotlist sunan ilk tarayıcıydı. Sürüm 4.0, yeni bir çapraz platform çekirdek ve entegre e-posta istemcisi ile birlikte geldi.

Program shareware olarak uzun yıllar hayatta kalmayı başardı ve şu an 30 numaralı sürümü kullanılıyor. ;lg,nç bir biçimde, 15 yıllık bu sürümü de halen çalışıyor.

Opera, mobil tarama konusundaki başarısında, Opera Mobile ve Opera Mini'ye çok şey borçlu.

Netscape 6

Netscape 6

Yaklaşık 14 yaşında

Microsoft'un bir zamanlar Internet Explorer için tek büyük rakibi Netscape idi. Tarayıcı, 6. sürümünde bir anlık mesajlaşma istemcisi, bir e-posta ve haber istemcisi, bir adres defteri ve HTML editörü ile geldi.

Netscape daha sonra 1998 yılında AOL tarafından satın alındı. Netscape'in 6. sürümü ile gelen ufak güncellemeler, performans ve istikrarın iyileştirilmesine yardımcı oldu. Ancak tarayıcı, sonunda Internet Explorer'a boyun eğmekten kurtulamadı.

Yine de bu tarayıcıyı denemek istiyorsanız halen şansınız var, Netscape 6'yı bulun, Windows 10'unuza kurun, çalışsın...

Winamp 2.62

Winamp 2.62

Yaklaşık 15 yaşında

MP3 ses formatının yükselişi ve 1990'ların sonunda Napster, müzik çalar olarak Windows Media Player'ı eski ve kullanışsız bulan bir nesil ortaya çıkardı. Winamp yepyeni bir seçenek olarak parıldıyordu ve birçok ücretsiz özellikle dolu olması, onun bir anda hit olmasını sağladı.

Program, docking özelliği ve 10-bant ekolayzır dışında, aynı zamanda kullanıcıların müzik oynatıcılarını özelleştirebilmelerini sağlayan skin desteği sunuyordu. Winamp AOL tarafından satın alındı ve en son sürümü v5.666 ise 2013 yılında kullanıma sunuldu. Ama sade bir sürümün özlemini seçenler, halen 2.62'yi bulup kullanabiliyor.

StarOffice 6.0

StarOffice 6.0

Yaklaşık 13 yaşında

StarOffice yazılımını geliştiren Almanya merkezli şirket, Sun Microsystems tarafından 1999 yılında satın alındı. Herkes bu ofis paketinin yetenekli rakibi Microsoft Office karşısında daha da büyümesini umuyordu. Paketin kaynak kodu OpenOffice.org olarak 2000 yılı Temmuz ayında yayınlandığında, bu umut daha da büyüdü.

Ama daha sonra Sun 2010 yılında Oracle tarafından satın alınınca, OpenOffice "salt toplum temelli bir proje" haline getirildi. StarOffice orijinalinde, bir kişisel bilgi yöneticisi, bir e-posta istemcisi, bir resim editörü, bir web tarayıcısı ve hatta bir HTML editörü içeriyordu.

iTunes 4.1

iTunes 4.1

Yaklaşık 11 yaşında

Windows kullanıcıları bilgisayarlarında iPod'u kullanabilmek için tam 2 yıl boyunca iTunes 4.1 sürümünü beklemek zorunda kaldı. Uygulama, bu eski sürümüyle Windows 10'lu test bilgisayarımızda gayet iyi çalıştı ve hatta bize en son sürüme (şu anda 12.2.1) yükseltmek isteyip istemediğimizi bile sordu.

iTunes, şu anda basit bir medya oynatıcısından ziyade multimedya yöneticisi ile birleşen bir e-ticaret platformu konumuna yükselmiş durumda. Artık Apple üzerinden satın aldığınız her şey için iTunes'u depo olarak kullanabiliyorsunuz.

Microsoft GIF Animator

Microsoft GIF Animator

Yaklaşık 15 yaşında

90'ların sonuna doğru ve 2000'li yılların başlarında Microsoft, Microsoft Chat, Bob gibi birkaç uygulama sundu. GIF Animator da bunlardan biriydi ve adından da anlaşılabileceği üzere tek bir şey yapıyordu: GIF animasyonlar üretmek.

Son bir not: Biz, Adobe Acrobat 5.0, Project 95, Office 95, Fireworks 2.0, Dreamweaver 3.0, Netscape 1, ve PaintShop Pro 3.11 gibi diğer uygulamaları da denedik ancak Windows 10 üzerinde çalıştıramadık.

Okuyucu Yorumları